Početna Crna hronika Preminuo novosadski glumac Mihajlo Pleskonjić

Preminuo novosadski glumac Mihajlo Pleskonjić

Prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta Mihajlo Pleskonjić preminuo je danas u 58. godini, saopšteno je iz ovog pozorišta. U Novom Sadu je završio gimnaziju i diplomirao na Akademiji umetnosti, na Odseku dramskih umetnosti (grupa za glumu) u klasi Dimitrija Đurkovića 1984, kada je i primljen za člana Drame Srpskog narodnog pozorišta.

Godine 1984. na Susretu vojvođanskih pozorišta u Vršcu nagrađen je za ulogu Polija Bejkera u predstavi “Čovek je čovek”, a 1989. dobitnik je Sterijine nagrade za najboljeg glumca na 34. Pozorju za ulogu Bajre u predstavi “Tri čekića (O srpu da i ne govorimo)”. Dobitnik je i Godišnje nagrade Srpskog narodnog pozorišta 1990, takođe za ulogu Bajre.

Između ostalog, glumio je Poli Bejker u predstavi “Čovek je čovek”, Pjeroa u “Don Žuanu”, Ceremonijalmajstora, Truskota, Broketa i Prvog lorda u “Vladajućoj klasi”, Nikolu Rukodeljca u “Džandrljivom mužu”, Gavrila Vukovića “Sveti Georgije ubiva aždahu”, Zamjotova u “Zločin i kazna”, Anđelkoa u “Čudo u Šarganu”, Grišku u predstavi “Ujkin san”, Brata Makarija u “Je li bilo kneževe večere”, Nestora Profita u “Večitom mladoženji”, koja je ujedno bila i njegova poslednja uloga.

Komemoracija će se održati u sredu, 29. marta u 11 časova na sceni “Pera Dobrinović” u Srpskom narodnom pozorištu.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Autor: 021.rs
Foto: SNP