Početna Kultura Izložba reprodukcija ukrajinskog umetnika Tarasa Ševčenka u KCNS

Izložba reprodukcija ukrajinskog umetnika Tarasa Ševčenka u KCNS

0

Izložba reprodukcija slika poznatog ukrajinskog umetnika „Taras Ševčenko – ukrajinski pesnik i slikar”, uz propisane mere zaštite, od 1. do 6. decembra moći će da se pogleda u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Priča o Ševčenkovom životu je priča o dečaku koji je rođen u porodici kmetova, ali je zahvaljujući svom talentu i veštinama postigao uspeh i stekao slobodu. Svojom umetnošću ubrzao je promene u pogledu na svet i društveno-kulturni život Ukrajinaca.

Ovo je priča o tome kako i zašto je predstavnik peterburške boemije koji je imao svetlu budućnost uspešnog umetnika izabrao drugi put za sebe i svoj narod, napravivši „Kobzar“ 1840. godine. U životu i delu Tarasa Ševčenka bili su kmetstvo i boemski skupovi, aristokratski saloni, vojnička uniforma i dendi kostim, zaborav i slava. Ovo je priča o čoveku koji nikad nije birao nešto u korist sopstvenih interesa, već za pristojnu budućnost svoje zemlje.

Slikarska umetnost obuhvata više od 20 slika i oko 1.200 grafičkih dela (akvareli, crteži olovkom, tušem, bakropisi). Više od 90 odsto ovog nasleđa čuva se u muzeju.

San da postane slikar pojavio se kod Ševčenka još u detinjstvu i ostvario se u Sankt Peterburgu. Potpuno slikarsko obrazovanje stekao je na Akademiji umetnosti pod upravom Karla Brulova. Već tokom studija postalo je jasno da će Ševčenko moći da radi u raznim žanrovima i tehnikama. Stvarao je akvarelne i uljane portrete, žanrovske kompozicije, izvodio ilustracije za razne publikacije i okrenuo se gravuri. Umetnik je stvarao do kraja svojih dana, neprestano se usavršavajući.

Tokom putovanja u Ukrajinu i tokom izgnanstva, Ševčenko je stvorio veliki broj akvarela i sepija. Poslednjih godina svog života postao je izvanredan majstor za bakropis i dobio počasnu titulu akademika gravure.

Na ovoj izložbi moći ćete da se upoznate sa reprodukcijama najpoznatijih majstorovih slika naslikanih akvarelom i uljem, kao i sa njegovim bakropisima.

Izvor: RTV
Foto: KCNS/Wiki