Početna Kultura Izložba “Tragom niti” u Zbirci strane umetnosti

Izložba “Tragom niti” u Zbirci strane umetnosti

0

U Zbirci strane umetnosti (popularnoj Ilićevoj) Muzeja grada Novog Sada (MGNS) u utorak, 26. novembra sa početkom u 19 časova, biće otvorena izložba „Tragom niti“, koja će obuhvatiti dela iz Zbirki dvaju gradskih ustanova kulture – Tapiserijskog centra „Atelje 61“ (A 61) i MGNS.

Nastala kao rezultat saradnje dve institucije kojima je osnivač grad Novi Sad, „A 61“ i MGNS, sledeći postulate Strategije razvoja kulture za period 2016-2026 godine, „Tragom niti“ je projekat koji je po prvi puta međuinstitucionalno i produkciono spojio ove dve ustanove.

Izložba „Tragom niti“ prikazaće izbor ostvarenja osam odabranih novosadskih umetnika, druge polovine 20. veka, koji su se izražavali i kroz tapiserijski medij, a čija dela baštine i „A 61“ i MGNS.

Koncept autorki postavke, istoričarki umetnosti, dr Jelene Banjac i Tatjane Panić, ogleda se u činjenici, da će pored tapiserija, zainteresovani publikum biti u prilici, da prikazana dela vidi i u tehnikama kolaža, crteža, grafike, drvoreza, kamenoreza i linoreza. Svako izabrano delo iz fonda tzv. Zavičajne zbirke MGNS, imaće svoj korelat, u tapiseriji istog autora.

Korifeji novosadskog i vojvođanskog likovnog života među kojima osnivač „A 61“, Boško Petrović, Isidor Vrsajkov, Milan Kešelj, Milivoje Nikolajević, Miodrag Miša Nedeljković, Stevan Maksimović, Ankica Oprešnik, te Mileta Vitorović su Potpisi koji će pružiti publici celovitiji uvid u poetike i opuse svakog od ovih umetnika.

Izložba „Tragom niti“ iz zbirki A 61 i MGNS će biti otvorena do 6. januara u Zbirci strane umetnosti u Dunavskoj ulici.

Izvor i foto: Promo