Početna Kultura Kaleidoskop – ni na nebu ni na zemlji- performans španskog umetnika koji...

Kaleidoskop – ni na nebu ni na zemlji- performans španskog umetnika koji ostavlja bez daha

0

U okviru programa “Artists in residence”, Fondacije Novi Sad 2021, španski pijanista David Moreno predstaviće se novosadskoj publici svojim nesvakidašnjim nastupom u vazduhu u četvrtak, 30. avgusta u 21 čas u Podgrađu petrovaradinske tvrđave, ispred Beogradske kapije.

Moreno u Novi Sad dolazi u sklopu Kaleidoskopa kulture, a sve u cilju zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture u našem gradu. Kao i sam Kaleidoskop i David Moreno traga za vrhunskim umetničkim izrazom spajajući muziku, pozorište, ples, film i druge umetnosti oblikujući na taj način svoj jedinstven i prepoznatljiv scenski izraz.

Posle nezaboravnog svečanog otvaranja Kaleidoskopa kod tzv, Češkog magacina, publika u Novom Sadu će ponovo imati priliku da vidi preformans koji će je ostaviti bez daha. Po završetku tradicionalne povorke Novosađana i učesnika festivala Uličnih svirača ulicama Novog Sada, španski umetnik će se publici predstaviti performansom “Floten Tecles” nastupajući sa klavirom 6 metara iznad pozornice. Poklopac njegovog klavira predstavljaće bioskopsko platno za projekciju filma u čijoj izvedbi učestvuje i sam Moreno, kao glumac, performer i vrhunski umetnik.

Pored Davida Morena, ravno iz Kosmosa na našu planetu stiže Svemirko – Marko Vuković, muzičar koji će pokušati da vas odvoji od sopstvene savesti.

Nakon albuma “Vanilije”, emo-macho pop nastavlja svoju zvučnu progresiju drugim studijskim albumom “Tunguzija” koji će izvesti u petak 31. avgusta, tačno u ponoć na glavnoj bini, u podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

U subotu 1. septembra od 22:30, takođe na glavnoj bini Gradić festa, saznaćete kako zvuče najveći muzički hitovi kada se sviraju na dečijim instrumentima. The Wackids, francuska muzička grupa, numere izvodi na japanskom sintisajzeru i dečjem setu bubnjeva “Hello Kitty” i predstavlja pravo iznenađenje za sve posetioce.

Ovim se nastavlja Kaleidoskop – novosadsko delo kulture zajedništva, koji će u narednih pet nedelja predstaviti, kroz brojne postojeće i nove platforme i nove sadržaje. Kroz arhitekturu, književnost, izvođačku umetnost, primenjenu i vizuelnu umetnost publika će uživati u nesvakidašnjim performansima inostranih i domaćih umetnika na više od 80 lokacija.

Samo neki od zanimljivh programa Kaleidoskopa su otvaranje novih mesta – Korzo i Eđšeg, muzički koncerti od klasične do rok muzike, pozorišne predstave “Krvave svadbe”, ”Pepeljuga”, lutkarska predstava za odrasle “Zatvorenik i šestoprsti”, savremeni cirkus, interesantne izložbe širom Novog Sada kao što su “Saputnici”, “Nova mesta”, medijske instalacije, savremeni ples, film prikazan na tradicionalne i još do sada neviđene načine i brojne druge sadržaje.

Više o prorgamima možete pronaći zvaničnoj veb prezentaciji: www.kaleidoscope.rs