Početna Kultura Svečano zatvaranje manifestacije Leto na Trgu galerija 2018.

Svečano zatvaranje manifestacije Leto na Trgu galerija 2018.

0

Grupa „Happy Trash Production“ publici će se predstaviti video instalacijom koja putem istraživanja fonda Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića i njenog muzeološko-arhivskog materijala aktuelizuje pitanja koja se tiču sudbine umetnika i umetničkog dela, kritičkog sagledavanja današnjeg mesta i uloge ustanova kulture u društvu, uloge diskursa moći u umetnosti i odnosa umetnosti i vlasti. U svom radu, umetnička grupa „Happy Trash Production“ (koju čine Branislav Petrić, Staniša Dautović, Dragan Matić, Željko Piškorić, Vladimir Marko i Duška Karanov) neguju princip in-situ rada, u kontekstu zatečenog mesta/prostora/sistema ideja. Umetničkim reagovanjem na uspostavljeni sistem, kao i njegovim afirmisanjem ili kritikovanjem grupa ustanovljava demistifikaciju umetnosti i umetnika. Posmatranjem različitih društvenih pojava i njihovim postavljanjem u novi kontekst umetnički sastav podstiče publiku na traganje za odgovorima na otvorena pitanja. „Happy Trash Production“ postoji od 2004. godine i izlaže u zemlji i inostranstvu.

O MANIFESTACIJI

Godine 2012. Galerija Matice srpske i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog pokrenule su manifestaciju Leto u vrtu galerija, koja je Novosađanima pružila predah u prijatnom ambijentu muzejske bašte, kao i kvalitetan kulturni sadržaj. Ovogodišnjem, sedmom ciklusu programa pridružila se i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, te se od ovog leta kroz program Leta aktuelizuje još jedan atraktivni muzejski prostor Trga galerija, što je uslovilo promenu naziva manifestacije u Leto na Trgu galerija. Svakog četvrtka u 21 sat, uz besplatan ulaz, do 30. avgusta publiku očekuje zanimljiv program ispunjen projekcijama filmova, koncertima, predavanjima i drugim vidovima kontekstualizacije i afirmisanja različitih kulturnih fenomena. Leto na Trgu galerija su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, kao i Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu.

Programi manifestacije Leto na –trgu galerija se realizuju se u okviru „Kaleidoskopa kulture“ – nove velike platforme Fondacije „Novi Sad 2021“ koja povezuje umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane tj. publiku iz Novog Sada i okoline i posetioce našeg grada. Platforma je delo zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture koje, kroz različite umetnosti, predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti i bogatstva grada. Od 25. avgusta do 30. septembra u okviru „Kaleidoskopa kulture“ biće realizovano više od 400 kulturnih programa u koje će biti uključeno preko 60 organizacija iz Novog Sada uz učešće više od 1000 umetnika iz zemlje i inostranstva.