Početna Kultura Svečano zatvaranje manifestacije Leto na Trgu galerija 2018.

Svečano zatvaranje manifestacije Leto na Trgu galerija 2018.

Grupa „Happy Trash Production“ publici će se predstaviti video instalacijom koja putem istraživanja fonda Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića i njenog muzeološko-arhivskog materijala aktuelizuje pitanja koja se tiču sudbine umetnika i umetničkog dela, kritičkog sagledavanja današnjeg mesta i uloge ustanova kulture u društvu, uloge diskursa moći u umetnosti i odnosa umetnosti i vlasti. U svom radu, umetnička grupa „Happy Trash Production“ (koju čine Branislav Petrić, Staniša Dautović, Dragan Matić, Željko Piškorić, Vladimir Marko i Duška Karanov) neguju princip in-situ rada, u kontekstu zatečenog mesta/prostora/sistema ideja. Umetničkim reagovanjem na uspostavljeni sistem, kao i njegovim afirmisanjem ili kritikovanjem grupa ustanovljava demistifikaciju umetnosti i umetnika. Posmatranjem različitih društvenih pojava i njihovim postavljanjem u novi kontekst umetnički sastav podstiče publiku na traganje za odgovorima na otvorena pitanja. „Happy Trash Production“ postoji od 2004. godine i izlaže u zemlji i inostranstvu.

O MANIFESTACIJI

Godine 2012. Galerija Matice srpske i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog pokrenule su manifestaciju Leto u vrtu galerija, koja je Novosađanima pružila predah u prijatnom ambijentu muzejske bašte, kao i kvalitetan kulturni sadržaj. Ovogodišnjem, sedmom ciklusu programa pridružila se i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, te se od ovog leta kroz program Leta aktuelizuje još jedan atraktivni muzejski prostor Trga galerija, što je uslovilo promenu naziva manifestacije u Leto na Trgu galerija. Svakog četvrtka u 21 sat, uz besplatan ulaz, do 30. avgusta publiku očekuje zanimljiv program ispunjen projekcijama filmova, koncertima, predavanjima i drugim vidovima kontekstualizacije i afirmisanja različitih kulturnih fenomena. Leto na Trgu galerija su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, kao i Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu.

Programi manifestacije Leto na –trgu galerija se realizuju se u okviru „Kaleidoskopa kulture“ – nove velike platforme Fondacije „Novi Sad 2021“ koja povezuje umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane tj. publiku iz Novog Sada i okoline i posetioce našeg grada. Platforma je delo zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture koje, kroz različite umetnosti, predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti i bogatstva grada. Od 25. avgusta do 30. septembra u okviru „Kaleidoskopa kulture“ biće realizovano više od 400 kulturnih programa u koje će biti uključeno preko 60 organizacija iz Novog Sada uz učešće više od 1000 umetnika iz zemlje i inostranstva.