Početna Kultura Knjiga “Izgubljeni u ravnici” promovisana u Baču

Knjiga “Izgubljeni u ravnici” promovisana u Baču

0

Bač je inspiracija mnogim umetnicima i sanjarima, opština u kojoj se vekovima nadmeću multikulturalnost, kulturna baština i bogatstvo različitosti. U njemu su rođene mnoge istaknute ličnosti, a još više njih je u Bač svraćalo. Na duže, ili na kraće, bez razlike, uvek su odlazili sa mnogo lepih emocija i puni utisaka.

Tako je bilo i 20. decembra, kada je u prepunom holu bačke Osnovne škole „Vuk Karadžić“ promovisana knjiga “Izgubljeni u ravnici“, koju je izdala Color Media Communications. Na promociji su učestvovali Žikica Milošević, autor knjige, mr Slavko Matić, savetnik za kulturu u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu i javno informisanje, dr Zoran Novaković, predsednik Skupštine opštine Bač, dr Ervin Gebauer, istaknuti lekar i starosedelac Bača, Nenad Pagonis, kik bokser i potomak Grka iz Bulkesa, Rita Špajzer, predstavnica nemačke nacionalne zajednice i kćerka čuvenog Eriha Špajzera, Jožef Gašparovski, predstavnik slovačke nacionalne zajednice i istaknuti privrednik iz Selenče i Muhamed Topčagić, predstavnik islamske verske zajednice iz Bačkog Novog Sela. Razgovor je moderirao Robert Čoban, izdavač, inače rođeni Bačlija, koji je sa puno emocija govorio i o svom detinjstvu provedenom po sokacima nostalgičnog Bača.

Promociji knjige je prethodio umetnički program za čiju organizaciju i realizaciju su se pobrinuli domaćini –pojedinci, udruženja i kulturno-umetnička društva. Priče o zaboravljenim narodima Vojvodine, obogatili su izložba tradicionalnih obeležja nacionalnih zajednica koje žive u opštini Bač, degustacija tradicionalnih specijaliteta, dečja likovna radionica i revija narodnih nošnji. Prisutne su pozdravili zamenik predsednika opštine Zdenko Kolar, Dajana Maksimović, direktor OŠ „Vuk Karadžić“, Miroslava Paravina direktor lokalne Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“, i turizmolog Marina Balaban. U muzičkom programu su učestvovali školski i Kamerni hor ZVONY kojima je dirigovao doktor muzike Juraj Suđi.

Izdavanje knjige “Izgubljeni u ravnici”, sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, koji je prepoznao značaj i lepotu vojvođanskog suživota i multietičnosti.

Mi smo iz Bača otišli kao svedoci da je knjiga promovisana na pravom mestu i pred pravom publikom.

Autor: Gordana Bjelajac

Fotografija: Gordana Jović