Početna Kultura Praznični koktel, uručenje zahvalnica Spomen-zbirke i svečano zatvaranje izložbe o Ignjatu...

Praznični koktel, uručenje zahvalnica Spomen-zbirke i svečano zatvaranje izložbe o Ignjatu Jobu

0

Dinamičan rad Spomen-zbirke Pavla Beljanskog tokom 2017. protekao je u znaku obeležavanja 60 godina od osnivanja muzeja, 50 godina Nagrade, 110 godina od rođenja Petra Lubarde i još jedne regionalne saradnje od izuzetnog značaja, realizacije izložbe posvećene Ignjatu Jobu, a u skladu sa dosadašnjom praksom negovanja i širenja kruga saradnika, uz izuzetnu podršku medija. Vreme božićnih i novogodišnjih praznika bio je povod za druženje na prazničnom koktelu održanom u Spomen-zbirci.

Publiku je tim povodom pozdravila mr Milana Kvas, v. d. upavnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, koja se u ime zaposlenih i u svoje lično ime, zahvalila dr Jasni Jovanov, dugogodišnjoj upravnici ovog legata. Tom prilikom dr Jovanov je, kao inicijator realizovanih programa tokom 2017. godine, uručila zahvalnice saradnicima koji su odigrali dragocenu ulogu u cilju unapređenja rada kuće i realizaciji muzejskih programa u 2017. godini.

Nakon uručenja zahvalnica i pozdravnih reči dr Jasne Jovanov, autorskim tumačenjem prof. dr Zvonka Makovića svečano je zatvorena izložba Ignjat Job (1895–1936): Vatra Mediterana, koja je za publiku dostupna do 24. decembra 2017. godine.

O IZLOŽBI
Organizatori: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Moderna galerija Zagreb
Autor: prof. dr Zvonko Maković
Rukovodilac projekta: prof. dr Jasna Jovanov
Kustos: Jasmina Jakšić Subić

Izložba u Novom Sadu predstavlja izbor od 34 slike Ignjata Joba, a realizovana je u saradnji sa autorom prof. dr Zvonkom Makovićem i Modernom galerijom u Zagrebu. Uz izabrane umetnine iz institucija Republike Hrvatske, kao što su Moderna galerija (Zagreb), Grad Zagreb, Muzej za umjetnost i obrt (Zagreb), Galerija umjetnina (Split), Muzej moderne i suvremene umjetnosti (Rijeka) i iz porodične zaostavštine, postavka obuhvata i dostupne slike iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, kao i dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Izložbeni materijal dopunjen je predmetima i reprodukovanom dokumentacijom o umetniku iz porodične zaostavštine, te i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, u posebnom segmentu postavke. Izložbu posvećenu jednom od najznačajnijih slikara hrvatske moderne umetnosti, a ujedno autoru koji je značajne korake u karijeri načinio na beogradskoj likovnoj sceni tokom treće i četvrte decenije HH veka, publika može da pogleda u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog do 24. decembra 2017. godine. Projekat je realizovan zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.