Početna Kultura Književna nagrada Laza Kostić pripala Miomiru Petroviću

Književna nagrada Laza Kostić pripala Miomiru Petroviću

0

Književna nagrada “Laza Kostić” za ovu godinu uručena je na Salonu knjiga na Novosadskom sajmu Miomiru Petroviću, za knjigu “Kuća od soli”, u izdanju Lagune.

“Nagrada me je prijatno iznenadila. Slovim za pisca koji mnogo piše i objavljuje i ima respektabilnu recepciju, ali sam i takozvani stalni stanar šireg izbora za NIN-ovu nagradu. Obrazloženje žirija za ovu nagradu me je uverilo da su moje namere dobacile do onog poetskog, filozofskog i intelektualnog cilja zbog koga nisam spavao noćima”, rekao je Petrović.

Na Novosadskom sajmu danas su, povodom Međunarodnog sajma obrazovanja “Putokazi”, prvi put uručena priznanja najboljim vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Institut IQ Individual doo iz Novog Sada nagradjen je sa tri Velike zlatne medalje i Peharom Novosadskog sajma na osnovu ukupnih rezultata ocenjivanja kvaliteta, za kvalitet obrazovnog procesa.

Univerzitet Privredna akademija iz Novog Sada dobitnik je četiri Velike zlatne medalje i Pehara Novosadskog sajma za visok kvalitet obrazovanja.

Na Novosadskom sajmu danas su počeli Salon knjiga, Izložba umetnosti “Art ekspo” i Sajam obrazovanja “Putokazi”.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je za dalji razvoj Srbije i naročito budućnost mladih ljudi izuzetno važno dualno obrazovanje. Naveo je da su pre šest meseci bila samo tri profila takvog obrazovanja, u okviru srednjeg stručnog obrazovanja, a da ih je u međuvremenu “iskreirano” devet, dok je još pet u pripremi. Do kraja godine, kako je rekao, očekuje se između 17 i 20 novih profila srednjeg obrazovanja.

Autor i foto: 021.rs