Početna Kultura Književna nagrada Laza Kostić pripala Miomiru Petroviću

Književna nagrada Laza Kostić pripala Miomiru Petroviću

Književna nagrada “Laza Kostić” za ovu godinu uručena je na Salonu knjiga na Novosadskom sajmu Miomiru Petroviću, za knjigu “Kuća od soli”, u izdanju Lagune.

“Nagrada me je prijatno iznenadila. Slovim za pisca koji mnogo piše i objavljuje i ima respektabilnu recepciju, ali sam i takozvani stalni stanar šireg izbora za NIN-ovu nagradu. Obrazloženje žirija za ovu nagradu me je uverilo da su moje namere dobacile do onog poetskog, filozofskog i intelektualnog cilja zbog koga nisam spavao noćima”, rekao je Petrović.

Na Novosadskom sajmu danas su, povodom Međunarodnog sajma obrazovanja “Putokazi”, prvi put uručena priznanja najboljim vaspitno-obrazovnim ustanovama.

Institut IQ Individual doo iz Novog Sada nagradjen je sa tri Velike zlatne medalje i Peharom Novosadskog sajma na osnovu ukupnih rezultata ocenjivanja kvaliteta, za kvalitet obrazovnog procesa.

Univerzitet Privredna akademija iz Novog Sada dobitnik je četiri Velike zlatne medalje i Pehara Novosadskog sajma za visok kvalitet obrazovanja.

Na Novosadskom sajmu danas su počeli Salon knjiga, Izložba umetnosti “Art ekspo” i Sajam obrazovanja “Putokazi”.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je za dalji razvoj Srbije i naročito budućnost mladih ljudi izuzetno važno dualno obrazovanje. Naveo je da su pre šest meseci bila samo tri profila takvog obrazovanja, u okviru srednjeg stručnog obrazovanja, a da ih je u međuvremenu “iskreirano” devet, dok je još pet u pripremi. Do kraja godine, kako je rekao, očekuje se između 17 i 20 novih profila srednjeg obrazovanja.

Autor i foto: 021.rs