Početna Kultura Književnost kao biznis: Promocija knjige “Ne daj se, zmaju”!

Književnost kao biznis: Promocija knjige “Ne daj se, zmaju”!

0

100_1304

Promocija knjige “Ne daj se, zmaju”, literarnog prvenda nekadašnje generalne direktorke fabrike kože “Standard” Dušanke Vranješević, održana je sinoć u Klubu poslanika pokrajinske Skupštine u Novom Sadu. Promocija je organizovana pod pokroviteljstvom Skupštine AP Vojvodine i pokrajinske Vlade, a knjiga je objavljena u izdanju Izdavačke kuće “Prometej”, koja ove godine proslavlja četvrt veka postovanja.

Knjiga “Ne daj se, zmaju” autobiografski je roman u kojem autorka opisuje svoj život posvećen ženskom preduzetništvu. Opisujući svoj trnovit put ka poslovnom uspehu u različitim turbulentnim vremenima, Vranješevićeva je istakla da je želela da ohrabri žene preduzetnice da istraju u svojim poslovnim ciljevima i da veruju u sebe i ono što rade.

“Knjiga je doprinos svim mojim dosadašnjim naporima da okupim pametne i poslovno iskusne žene radi zajedničkog delovanja na razvoju ženskog preduzetništva u Srbiji”, istakla je novopečena spisateljica.

100_1263

U ime domaćina, prisutnima se na početku obratila potpredsednica Skupštine Vojvodine, prof. dr Branislava Belić, ukazavši da je pokrajinska Skupština pravo mesto održavanja promocije tako značajne knjige, jer je uvek otvorena za podršku ovakvim i sličnim događajima koji nose afirmativnu poruku.

Govoreći o Dušanki Vranješević, moderatorka Lidija Marko, nekadašnja RTS-ova urednica emisije iz oblasti privrede “Svet profita”, istakla je autorkine biografske podatke među kojima i da je Dušanka kvalifikovani izrađivač predmeta od kože, te da je rođena u horoskopskom znaku Device u kineskoj godini Zmaja, te otuda i analogija u nazivu knjige.

Multimedijalni umetnik Vladimir Rovnjev Labat je pročitao svoju pesmu posvećenu Vranješevićevoj, završivši je stihovima “sa ovoliko leta, mlađa sam danas od svakog deteta”.

100_1243

Izdavač i vlasnik IK “Prometej” Zoran Kolundžija rekao je da je pred prisutnima roman koji obrađuje dokumentarističku građu u periodu od gotovo pola veka, napisan iskreno iz pozicije neposrednog aktera i posmatrača događaja u staroj Jugoslaviji i novoj postoktobarskoj Srbiji.

Među brojnim zvanicama koje su se našle na promociji ovog prvenca bili su i siva eminencija Privredne komore Vojvodine Nikola Stojšić, sudija Zlata Rodić Knežević sa suprugom Nenadom, dugogodišnjim direktorom NIS-a, autorkina kćerka, novosadska kreatorka Svetlana Ceca Horvat, poznati voditelji Nataša Ilić-Jovanović i Višeslav Petković, subotička kreatorka Marija Šabić, novopostavljena zamenica Pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova dr Mirjana Kranjac, i brojne druge.

100_1325

Autor: Teodora Ž. Janković, Life Content
Foto: Stevan Sekulić Cane