Početna Kultura Koncert Aleksandra Saše Petrovića i orkestra AKUD UNS “Sonja Marinković” u Eđšegu

Koncert Aleksandra Saše Petrovića i orkestra AKUD UNS “Sonja Marinković” u Eđšegu

Naredne nedelje, kulturna stanica Eđšeg biće mesto u kom će Novosađani moći da uživaju u impresivnom tenoru prvaka Opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandra Saše Petrovića.

Poznati operski pevač će u utorak, 23. aprila od 20 sati nastupiti sa velikim narodnim orkestrom Akademskog kulturno–umetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu „Sonja Marinković” u kulturnoj stanici Eđšeg. Repertoar će predstavljati izvanredan spoj etno i klasične muzike, čijem će izvođenju svakako doprineti akustičnost velike dvorane.

U traženju umetničkog indentiteta, Aleksandar Saša Petrović, muzička znanja je sticao na više frontova. Nakon završene Akademije umetnosti u Novom Sadu njegova pevačka karijera krenula je uzlaznom putanjom. U Srpskom narodnom pozorištu debitovao je ulogom Alfreda u Štrausovoj opereti „Slepi miš“. Takođe, njegovi sami počeci vezuju se i za učešće na nekoliko međunarodnih pevačkih takmičenja kada je ušao u finalni izbor kao što su „Trajan Grozavesku“ u Rumuniji, „Belkanto“ u Rijeci, kao i „Francisko Vinjas“ u Španiji.

Ostvario je nastupe s Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Srbije, Vojvođanskim simfoničarima, Simfonijskim orkestrom HNK iz Splita, Horom i orkestrom Sarajevske opere, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radio–televizije , Sarajevskom filharmonijom, ansamblom Ljubljanske opere.

Sa njim će, koncert uveličati i jedan od najpoznatijih i najpriznatijih orkestara u Novom Sadu, orkestar Akademskog kulturno–umetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu „Sonja Marinković” koji je osnovan 1962. Njegovom formiranju prethodile su brojne i veoma bogate aktivnosti studenata začete još 1954. godine. Iz tog perioda potiče veliki broj imena od značaja za tadašnje jugoslovensko kulturno stvaralaštvo. Od samih početaka rada Društvo je angažovalo najuglednije stručnjake iz pojednih oblasti stvaralaštva u Novom Sadu, a kasnije oformilo i sopstvenu kadrovsku bazu iz koje potiče većina današnjih umetničkih rukovodilaca.

Karte se mogu kupiti na GIGS TIX prodajnim mestima.

Foto: Promo