Početna Kultura Koncert francuskog pijaniste Žan-Pola Gasarjana u Gradskoj kući

Koncert francuskog pijaniste Žan-Pola Gasarjana u Gradskoj kući

0

fotka web

Koncert francuskog pijaniste Žan-Pola Gasarjana biće održan u ponedeljak, 5. oktobra sa početkom u 20 časova u Gradskoj kući. Na programu su dela Johana Sebastijana Baha, Ludviga van Betovena, Šumana, Debisija i Bartoka.

Koncert se realizuje u saradnji s Francuskim institutom i Art Linkom iz Beograda, a ulaz na ovaj događaj je slobodan.

Žan-Pol Gasparjan je rođen 1995. godine u Parizu, u porodici muzičara. Počeo je da svira klavir sa 6 godina i pohađao Nacionalni konzervatorijum u Parizu, u klasi Olivjea Gardona, koji je završio 2009. godine s odličnim uspehom. U februaru 2010, kao najmlađi kandidat, jednoglasno je primljen na Pariski konzervatorijum, u klasu Žaka Ruvijea. U septembru 2012. postaje student prof. Mišela Berofa i Bertrana Šamajua, a naredne godine je diplomirao s najvišim ocenama. Istovremeno je studirao kamernu muziku u klasi Kler Deser, Fransoa Salkea i Mišel Štraus. Trenutno pohađa master studije na Pariskom konzervatorijumu u klasi prof. Mišela Berofa, kao i osnovne studije na Pariskom univerzitetu, gde je student druge godine filozofije.

Žan-Pol Gasparjan je osvajao nagrade na nekoliko međunarodnih takmičenja: “Tel-Hai” u Izraelu (2012, 3. nagrada), “Hejstings” u Engleskoj (2013, 3. nagrada), u Lionu (Francuska, 2013, 3. nagrada), “Piano Campus de Cergy Pontoise”, takođe u Francuskoj (2014, nagrada Zadužbine “AVC Charity”), u Bremenu (Nemačka, 2014, 2. nagrada, kao i nagrada za najmlađeg učesnika).

Dobitnik je i prve nagrade za filozofiju na Državnom takmičenju srednjih škola u Francuskoj (2013). Iste godine, Zadužbina kompanije “BDO” izabrala ga je za mladog umetnika godine. Tokom 2013. svirao je Listov Prvi klavirski koncert s orkestrom u Tel Avivu i Treći Betovenov, s orkestrom Donje Normandije, pod dirigentskom palicom Žan-Pjera Valeza. U 2014. svirao je koncert Čajkovskog u nemačkom gradu Bremenu (Die Glocke) sa simfonijskim orkestrom u finalu takmičenja pod dirigentskom palicom Nikolasa Miltona, kao i Betovenov Prvi koncert sa Ruanskom operom, pod vođstvom Debore Valdman. Takođe je u 2014. dva puta predstavljen na radiju “France Musique”, kroz portret u emisiji Le parti d’en jouer i kroz resital “Generacija mladih izvođača” Gael le Gajak.

Domaćoj publici se predstavio na pariskom Šopenovom festivalu (u sali “Plejel” parka “Bagatel”), kao i klavirskim festivalima širom Francuske. Svirao je i u salcburškom “Mocarteumu”, Lajpciškom saveznom sudu, Muzeju savremene umetnosti u Tel Avivu, ali i u Tulonskoj operi, na festivalu “Makonske letnje noći”, kao i u Holandiji i Nemačkoj.
Snimao je za Radio Bremen, Radio Tel Aviv, Engien radio, Radio Frans (dve emisije uživo), dok će njegov resital s festivala “Flâneries de Reims” biti uživo prenošen na TV Mediči.
Gasparjanov kompakt-disk, u izdanju Radio Bremena, uskoro će biti objavljien.

Autor i foto: NsHronika.rs