Početna Kultura Koncert Stefana Milenkovića u četvrtak u Katoličkoj porti

Koncert Stefana Milenkovića u četvrtak u Katoličkoj porti

0

stefan-milenkovic-novi-sad-epk-kandidatura

Proslavljeni srpski violinista Stefan Milenković održaće u četvrtak koncert u Katoličkoj porti u cilju predstavljanja i promovisanja koncepta kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture (EPK) 2021. godine.

Milenković nastupa uz pratnju ansambla “Kamerata akademika” (Camerata Academica), kojeg čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti, asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti pod umetničkim rukovodstvom violončeliste Marka Miletića, a na programu će biti dela Mocarta, Tartinija i Mendelsona.

Kao pravi predstavnik elitne kulture, Stefan Milenković se odazvao pozivu tima “Novi Sad 2021” koji priprema i realizuje kandidaturu Novog Sada za EPK 2021. da nastupi u Novom Sadu i tako klasičnu muziku još više približi Novosađanima i pošalje snažnu poruku celom svetu da Novi Sad zaslužuje da bude Evropska prestonica kulture.

Međunarodno priznat, Stefan Milenković je kao “čudo od deteta” karijeru započeo u petoj godini, kada je prvi put nastupio sa orkestrom. Pažnju svetske javnosti privukao je već kao desetogodišnjak.

Nakon poziva tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana da svira u Beloj kući, usledili su nastupi pred sovjetskim čelnikom Mihailom Gorbačovim (u Beogradu) i papom Jovanom Pavlom Drugim.

Jedan od retkih jubileja zabeležio je već u 16. godini, odsviravši u Meksiku svoj 1000. koncert.

Početak je zakazan u 20 časova i 21 minut, a ulaz je besplatan. Direktan prenos koncerta možete slušati na talasima Radio Novi Sad (FM 87.7) od 20:00 časova.

Organizator koncerta je kreativna ekipa “Novi Sad 2021” uz pomoć u realizaciji od strane Kulturnog centra Novog Sada, Muzičke omladine Novog Sada i Udruženja STRADA, a uz punu podršku Grada Novog Sada.

Koncertom Stefana Milenkovića i ansambla “Kamerata akademika” završava se program, pod radnim nazivom, “Četiri dana kulture”u cilju predstavljanja kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture.

Inače, program pod nazivom “Četiri dana kulture” pored promocije Grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture ima za cilj i predstavljanje programskog koncepta kandidature kroz slogan “Za nove mostove”.

Prethodna tri događaja, džez koncert u galeriji ITD na Petrovaradinskoj tvrđavi, prvi koncert 100 simfoničara na otvorenom u Novom Sadu, nastup Omladinskog orkestra VU-a iz Holandije u dvorištu Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” i pozorišna predstava “Naše mesto” na Brodu teatru, promovisala su po jedan koncepcijski “most”.

Tako su, do sada, predstavljeni “most” Sloboda koji promoviše kreativne industrije i mlade, “most” Nada i kulturne kapacitete i javne prostore i “most” Duga koji obuhvata teme konflikta i migracija.

Koncertom Stefana Milenkovića i orkestra “Kamerata Akademika” biće promovisan i poslednji, četvrti Novi “most” koji prezentuje kulturno nasleđe i gostoprimstvo.

Autor: RTV
Foto: novisad20121.rs