Početna Kultura Koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra 30. marta u Sinagogi

Koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra 30. marta u Sinagogi

Koncert Vojvođanskog simfonijskog orkestra posvećen Rudolfu Bručiju održaće se 30. marta u Sinagogi u 20 časova.

Na dan kada je Rudolf Bruči rođen 1917. godine, Vojvođanski simfonijski orkestar će svirati u čast ovog kompozitora, koji pripada najznačajnijim domaćim muzičkim stvaraocima 20. veka.

Ovim koncertom će se “simfoničar” priključiti drugim kulturnim institucijama, orkestrima, ansamblima i solistima, čija ideja je obeležavanje jubileja i ukazivanje na značaj Rudolfa Bručija u razvoju kulturnog i umetničkog života naše sredine kroz funkciju prvog dekana Akademije umetnosti Novi Sad, direktora Opere Srpskog narodnog pozorišta, direktora Muzičke škole “Isidor Bajić”, ali i kao visoko pozicioniranog i nagrađivanog kompozitora na prostorima bivše Jugoslavije i šire.

Vojvođanski simfonijski orkestar će kao jedini reprezentativni i institucionalizovani simfonijski orkestar u Vojvodini izvesti Bručijeva kapitalna simfonijska dela, koja se ubrajaju u njegova najuspelija ostvarenja. Veče će početi Sinfoniom Lestom (1965), kompozicijom nagrađenom zlatnom medaljom na najvećem svetskom konkursu, Konkursu kraljice Elizabete, 1965. godine u Briselu.

Prodaja ulaznica po ceni od 400 dinara je u toku u Muzičkoj omladini Novog Sada, svakog radnog dana od 8 do 14 časova, kao i dva sata pre početka koncerta na mestu događanja.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay