Početna Kultura Koncertno izvođenje opere “Orlando” u Sinagogi

Koncertno izvođenje opere “Orlando” u Sinagogi

orlando

Novosadska publika će u utorak, 3. novembra, u Sinagogi moći da uživa u koncertnom izvođenju opere “Orlando” Georga Fridriha Hendla. Početak programa najavljen je za 20 časova, a cena ulaznice stajaće svega 600 dinara, specijalni popust od 50% za penzionere, studente i đake.

Potrebu za baroknim repertoarom na domaćoj muzičkoj sceni Nova beogradska opera i Opera i teatar Madlenianum ispuniće u oktobru i novembru ove godine premijernim izvođenjem barokne opere ORLANDO kompozitora Georga Fridriha Hendla. Postavljanje opere ORLANDO predstavlja posebno osveženje i ekskluzivitet za beogradsku muzičku scenu. Vokalni ansambl sačinjen je od mladih, talentovanih pevača i zemlje i inostranstva, a baroknim orkestrom na istorijskim instrumentima diriguje sa čembala Predrag Gosta.

Opus baroknog kompozitora Georga Fridriha Hendla (1685–1759) sadrži preko četrdeset opera. Među njima su i opere Orlando, Ariodante i Alčina, komponovane na tekst poeme Besni Orlando italijanskog književnika Lodovika Ariosta. Hendlova opera ORLANDO je adaptacija istoimene opere iz 1711. godine, italijanskog stvaraoca Karla Kapečea.
ORLANDO je komponovan kao italijanska ozbiljna opera (opera seria) i premijera je odražana 27. januara 1733. godine u Kraljevskom pozorištu u Londonu. Delo je izvedeno samo deset puta, a jedan aristokrata je nakon prikazivanja pisao: Nisam nikada bio na boljem, niti na bolje izvedenom muzičkom delu – čuveni kastrat Senesino je bio glavni glumac, a i ostali Italijani su pevali veoma osećajno, ali je publika ipak bila toliko malobrojna da verujem da nisu sakupili dovoljno novca ni da isplate sve muzičare iz orkestra.

Hendlovo delo je bilo zaboravljeno gotovo 200 godina, sve do 1922. godine kada je ponovo izvedeno. Interesovanje za ovo scensko ostvarenje obnovljeno je sredinom proteklog veka i od tada je ORLANDO deo repertoara operskih kuća širom sveta, a sada će i beogradska publika imati priliku da uživa u interpretaciji ovog remek-dela velikog baroknog majstora, Bahovog savremenika.

KRATAK SADRŽAJ

Slavni ratnik Orlando rastrzan je između Venere i Marsa, ljubavi i dužnosti. Ludo je zaljubljen u Anđeliku koja je opet zaljubljena u Medora. Orlanda obuzima ljubomora. Sreće u ljubavi takođe nema ni pastirica Dorinda, kojoj Medoro ne uzvraća ljubav. Strast Orlanda prema Anđeliki postaje destruktivna, gubi razum i u svom ludilu želi da ubije i Anđeliku i Medora. Mađioničar Zoroastro svojim čarobnim moćima smiruje strasti poludelog junaka i vraća ga na sigurni put dužnosti i razuma.

Autor i foto: NsHronika.rs