Početna Kultura Konferencija “Knjiga koja mi je promenila život” 8. septembra

Konferencija “Knjiga koja mi je promenila život” 8. septembra

0

Color Media Communications u sredu 8. septembra, s početkom u 11 sati, povodom obeležavanja UN Međunarodnog dana pismenosti, organizuje online konferenciju Knjiga koja mi je promenila život, a u partnerstvu sa Ministarstvom kulture i informisanja i Bibliotekom grada Beograda.

Na otvaranju konferencije govoriće:

  • posebni savetnik ministra kulture i informisanja Gordana Predić,
  • gradonačelnik grada Beograda prof. dr Zoran Radojičić,
  • direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov,

Međunarodni dan pismenosti, obeležava se širom sveta 8. septembra. Ideja o obeležavanju Međunarodnog dana pismenosti pojavila se u septembru 1965. godine u Teheranu, na Svetskoj konferenciji ministara obrazovanja na temu iskorenjivanja nepismenosti. Kao dan obeležavanja izabran je 8. septembar, a UNESCO je obeležavanje počeo 1966. godine. Opšte je poznato da je rana pismenost dokazano jedan od najboljih pokazatelja budućeg uspeha.  U tome nam upravo pomažu knjige. Knjige nas opismenjavaju, oplemenjuju, nadahnjuju, duhovno bogate, ali i menjaju. Kako je to rekla spisateljica Helen Eksli  “Knjige mogu biti opasne. Na najbolje bi trebalo staviti upozorenje: „Može promeniti vaš život”.

O knjigama koje su im promenile život, kao i o ostalim benefitima čitanja i kako nam svako novo štivo pomaže da upoznamo i sebe, razgovaraćemo sa glumicama Vjerom Mujović i Mionom Marković, književnicima Brankom RosićemMarkom Krstićem, Draganom Mokan, book blogerkama Slavkom Vlalukin (@belgraddofska) i Ivanom Smiljanić (@knjigolog), autorkom bloga Snovi u koferima Jelenom Bašević i psihologom Anom Mirković.

Konferenciju možete pratiti online na YouTube kanalu Color Media Communications i Facebook stranici Biblioteka grada Beograda 8.9.2021. u 11h.

Više informacija o događaju možete pogledati na zvaničnom sajtu konferencije. http://communications.rs/medjdanpismenosti/