Početna Kultura “Koštana” oduševila publiku

“Koštana” oduševila publiku

0

Koštana 500

Najstariji teatar na ovim prostorima, SNP, pod upravom dr Zorana Đerića, sinoć je otvorio 156. sezonu premijernim izvođenjem predstave “Koštana” u režiji Kokana Mladenovića.

‘Posveta talentu i slobodi’, kako su je nazvali koproducenti SKC Novi Sad i Centar za Kulturu Tivat, sinoć je u prelepom ambijentu SNP okupila brojnu publiku, a na sceni Jovan Đorđević nije bilo slobodnih mesta.

Nakon silnih prepreka, predstava je izvedena u prepunoj sali, publika je burnim aplauzom pozdravila sve aktere a opšti zaključak jeste da urbana drskost u intenzivnom obračunu sa provincijom, kroz ovakvu, modernu verziju “Koštane”, pokušava da pokida lance sputanosti.

koštana 600

Odlična scenografija Marije Kalabić, napravljena od gvožđa i kamena, savremenim izrazom prenosi osnovnu poruku Bore Stankovića. Praćena vrhunskom muzikom ovakva, pobunjena Koštana, sasvim realno pripada našem vremenu.

Vremena se menjaju, ljudi takođe, ali želja za slobodom ostaje nedeljiva. Iako je prošlo više od veka od prvog izvođenja ove predstave, presudne za našu kulturnu i pozorišnu scenu, jedino šta se razlikuje je koncept, aranžman i prodikcija. Sve je adaptirano u modernu, digitalnu eru koja olašava protok emocija.

Da li talenat i sloboda stvarno mogu pobediti provincijske predrasude? Ili ćemo i dalje živeti slobodno a voleti tajno? Misliti široko a delati ograničeno? Konstantno potrešeni utiscima familije, sredine i ostalih statičnih činioca koji divne note pretvaraju u tužnu sevdalinku.

koštana 800

Sinoćnja predstava završena je suzama, ovacijama i oduševljenjem. To daje novu nadu “drugačijim” individuama, a ovu fenomenalnu verziju “Koštane” sigurno stavlja u korpus velikih dela.

Naredno izvođenje je 14. novembar, na istom mestu u isto vreme. Cena karata biće od 800 – 1200 dinara.

Glavne uloge: Emina Elor –Koštana, Emir Hadžihafisbegović – Hadži Toma, Aleksandra Pleskonjić – Salča.

Autor: Danijela Vejnović
Foto: Duško Miljanić