Početna Kultura Kućica za knjige u novosadskom Limanskom parku

Kućica za knjige u novosadskom Limanskom parku

0

Pre 27 godina na Generalnoj skupštini UNESKO-a doneta je odluka da se 23. aprila, dan smrti Viljema Šekspira i Migela Servantesa, obeležava kao Svetski dan knjige. Tim povodom Novosadski humanitarno-istraživački centar u saradnji sa Gradskom bibliotekom i Gradskom upravom za kulturu postavio je kućicu za knjige u novosadskom Limanskom parku kako bi podsetili sugrađane na značaj knjige i podstakli ih na intenzivnije čitanje.

U Limanskom parku primetićete malenu simpatičnu žutu kućicu na čijim policama ima raznih knjiga, te ukoliko vam se neka svidi slobodno je možete uzeti, a nakon čitanja i vratiti. Sa druge strane, ako posedujete neku knjigu koju biste podelili sa drugima možete je ostaviti u kućici i ona će zasigurno vrlo brzo pronaći svog obožavaoca.

“Mi smo u okviru programa „Letnja razbibriga“ sa decom, naravno uz podršku Gradske uprave za kulturu, smo izučavali stare zanate na radionicama, pa smo izučavali i stolarski zanat i tu smo krenuli da pravimo kućicu i da je oslikavamo, da bismo početkom ove godine došli na ideju da je i adaptiramo u kućicu za knjige, da ispratimo svetske trendove u većim gradovima”, rekla je Jovana Nenadov Bekić, Novosadski humanitarno-istraživački centra.

“Ja sam doneo u naš lepi Limanski park jednu malu knjigu, gledao sam da ne bude velikog formata. Evo je, a doneću ja još knjiga od mojih kolega”, rekao je Pera Zubac, pesnik.

Posetioci prve kućice sa knjigama u Novom Sadu oduševljeni su idejom.

U Humanitarno-istraživačkom centru dodaju da se nadaju da će trend postavljanja kućica za knjige zaživeti i u drugim delovima grada.

Izvor: RTV
Foto: Printscreen / RTV