Početna Kultura Kursevi kineskog jezika i kulture na Filozofskom fakultetu

Kursevi kineskog jezika i kulture na Filozofskom fakultetu

0

kinesko-pismo-jpg_660x330

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu u toku je upis na kurseve kineskog jezika i kurseve iz kineske kulture u Konfucijevom institutu. Upis traje do 18. februara.

Filozofski fakultet i Konfucijev institut orgnizuju fakultativne kurseve kineskog jezika od A1 do B2 nivoa, kao i kurs kineskog poslovnog jezika.

Konfucijev institut organizuje i niz promotivnih aktivnosti za sve koji žele bliže da upoznaju kinesku kulturu kao što su: umetnost rezanja papira, kultura kineskog čaja, kineska kaligrafija, kinesko tradicionalno slikarstvo, umetnost kineskih čvorova i tai či.

U okviru kursa o umetnost rezanja papira polaznici će se upoznati umetnošću rezanja papira, njenim značajem u kineskoj kulturi, učiće jednostavnije forme rezanja papira i pravljenja dekoracija u obliku kineskih karaktera za sreću, kineskog zodijaka i sl.

Na kursu o kineskoj kaligrafiji upoznaće se sa kineskom kaligrafijom, karakteristikama Kaishu ispisa, kopiraće jednostavnija kaligrafska dela i savladaće osnove Kaishu ispisa.

O jednom od najznačajnih elemenata kineske kulture, o kineskom čaju, polaznici će saznati više na istoimenom kursu gde će se upoznati sa osnovama razvoja kulture čaja u Kini, njenim širenjem u svetu, vrstama čajeva i priborom za čaj, načinima priprema različitih vrsta čajeva i savladavanje osnove pripreme i služenja oolong čaja u Jixing čajniku.

Kinesko tradicionalno slikarstvo biće predstavljeno kroz upoznavanje sa osnovnim elementima kineskog slikarstva i njegovim karakteristikama, osposobljavanje polaznika za pravilno korišćenje četkica i kroz učenje osnovnih tehnika slikanja najčešćih motiva kao što su “ptice i cveće” i pejzaži.

Predmet kursa o umetnosti kineskih čvorova biće upoznavanje sa poreklom i istorijom umetnosti kineskih čvorova, njenim značajem u kineskoj kulturi, te savladavanje osnovnog veza kineskog čvora i pravljenje jednostavnijih čvorova poput onih kod narukvica, minđuša i drugih ukrasa.

Kurseve će držati profesori koji su izvorni govornici kineskog jezika i predstavnici kineske kulture.

Na kurseve se mogu prijaviti svi zainteresovani slanjem popunjenog obrasca prijave na adresu konfucijev.institut@ff.uns.ac.rs od do 18. februara.

Cenovnik kurseva, njihovo trajanje, raspored časova i obrazac za prijavu mogu se pogledati na sajtu Filozofskog fakulteta www.ff.uns.ac.rs.

Izvor: RTV