Početna Kultura Kustoska priča i projekcija dokumentarne TV emisije o Ljubici Cuci Sokić u...

Kustoska priča i projekcija dokumentarne TV emisije o Ljubici Cuci Sokić u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

0

Velika Lj. Sokic, Autoportret 1942, szpb

Pričom kustosa i projekcijom dokumentarne emisije o Ljubici Cuci Sokić, u četvrtak, 8. decembra u 19 časova, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava godišnjicu rođenja poznate slikarke. Uz mnoštvo prikazanih radova, priču same umetnice i prateće arhivske sekvence, dokumentarac pruža slikovit uvid u njen razvojni i kreativni put u pravcu dosezanja “čiste slikarske forme”, kao i neposredno sagledavanje stvaralaštva koje predstavlja nezaobilazni deo nacionalne moderne umetnosti XX veka. Po svom sadržaju emisija se nadovezuje na tekuću izložbu na kojoj je Cuca Sokić zastupljena sa jednim od četiri rada iz kolekcije Pavla Beljanskog, Autoportretom iz 1942. godine. Film iz serijala Slikari i vajari nastao je u produkciji Radio televizije Beograd 1986. Scenarista i voditelj je istoričar umetnosti Nikola Kusovac, a reditelj Gojko Škarić.
Pavle Beljanski je u svoju Kolekciju uvrstio četiri ulja na platnu Cuce Sokić: Autoportret (1942), Glava mlade devojke (1946), Sremski Karlovci (1950) i Mrtva priroda (1952).

O IZLOŽBI:

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u toku je izložba 45 godina Memorijala umetnika, posvećena obeležavanju 45 godina od osnivanja Memorijala umetnika i 55 godina od otvaranja muzeja za javnost. Memorijal umetnika je osnovan 1971. godine kao segment stalne postavke Spomen-zbirke, prema zamisli Pavla Beljanskog da svoju zadužbinu upotpuni portretima i autoportretima i dokumentarnim materijalom o svim umetnicima koji su zastupljeni u njoj. Realizaciju Memorijala kolekcionar nije doživeo, a tokom proteklih decenija nabavka novih eksponata, programske inovacije i upotreba različitih tehnologija omogućili su neprekidno usklađivanje ovog prostora savremenim muzeološkim tendencijama. Iz toga je proistekla i učestalost tematskih izložbi o umetnicima koje su zamenile klasični postav Memorijala ali je uvek isticana osnovna ideja: da publici približi likove stvaralaca iz kolekcije i njihovo prijateljstvo s Beljanskim.