Početna Kultura Ljosa u Novom Sadu: Dobra knjiga može da pokrene stvari

Ljosa u Novom Sadu: Dobra knjiga može da pokrene stvari

0

Mario_Vargas_Ljosa
Ne dozvolite da vama manipulišu, gradite kritičku misao, a u tome vam književnost pomaže – rekao je Mario Vargas Ljosa, čuveni književnik i nobelovac, gostujući danas u Srpskom narodnom pozorištu.
Prepuna pozorišna sala SNP-a gromkim aplauzom na nogama, i dočekala je i ispratila sinoć slavnog peruanskog pisca Ljose, a on je govorio o književnosti, sebi, detinjstvu, pozorištu, svetu u kome živimo.

“Pisanje je moja profesija, koju radim iz zadovoljstva. Dok sam bio mali i mlad u peruu je bilo nezamislivo biti pisac i od toga živeti. Zato sam uz književnost završio i pravo, ali me je taj poziv privlačio od malena. U svemu što pišem i što sam pisao polazna tačka je lično iskustvo. Ne kažem da je sve autobiografija, već sve što pišem činim to na osnovu nečega što sam čuo, video, pročitao, saznao”, kazao je on.

Ljosi je danas uručena i prva Specijalna nagrada Prozefesta “”Milovan Vidaković””.

Bilo je dirljivo kada je govorio kako se obreo u svetu knjiga: “Za mene je možda najvažniji trenutak u žuvotu kad sam naučio da čitam. Bilo mi je pet godina i bio je to moj preobražaj. Pretapanje reči i slika ostali su moja avantura do danas”.

Pričao je potom kako je šezdesetih godina u Brazilu nastao kako su ga u svetu nazvali “bum hispanopameričke književnosti” a da oni, latinoamerički pisci toga vremena, toga nisu bili ni svesni. “Mi smo počeli da se zanimamo za latinoameričku književnost tek kad smo otišli u Evropu, u Francusku. Bum latinoameričke književnosti išao je zapravo preko Evrope”.

Govorio je potom o svojoj fasciniranosti pozorištem, o svojim dramama kojih je napisao deset a u jednoj od njih čak i igrao, o tome kako stvara likove i književne i pozorišne, isticao da pisac gradeći svoje delo mora da pokrene sve: i znanje i intuiciju i emociju.

Autor: 021.rs