Početna Kultura Lotrekova inspiracija i Lotrek kao inspiracija: Do 20. jula još dva događaja...

Lotrekova inspiracija i Lotrek kao inspiracija: Do 20. jula još dva događaja u Svilari

0

Kako je strip inspirisan kontroverznim francuskim umetnikom? Zašto je Lotrek važan za afirmaciju plakata? Koliko je, svojom revolucijom u umetnosti, doprineo modernim umetničkim pravcima? Šta bi moderna umetnost bila bez Lotreka?

Na tu temu strip crtač, Gradimir Smuđa, zajedno sa publikom diskutovaće sutra, 18. jula, u kulturnoj stanici Svilara, od 20.21 čas.

Novosađanin Gradimir Smuđa, dobitnik specijalnog priznanja za doprinos srpskom stripu, objavio je četiri strip albuma inspirisan Lotrekom. Priče o Lotreku „Kuća (bordel) muza“, prvi put su izašle 2004. godine, a svojevremeno su krasile stranice „Politikinog zabavnika“.

Izložbu Lotrekovih radova u kulturnoj stanici Svilara do sada je posetilo oko 3.000 ljudi, a svi koji nisu, do subote 20. jula imaće prilike da vide njegova dela.

Na zatvaranju izložbe Lotrekove zvezde

Noćni život Monmartra – kabarei, barovi, bordeli, svetlost pozornice, ples i muzika raskošnih zabava i nastupa na prelazu vekova – to je bila svakodnevnica Anrija de Tuluza Lotreka, pa i njegova inspiracija. Svojim plakatima, crtežima, slikama i grafikama, ovekovečio je zvezde pariskih „prostora zabave“ potpuno novim likovnim izrazom, kojim je oduševio, ali i šokirao javnost.

Ko su bile Lotrekove zvezde? Kom društvenom miljeu su one pripadale? Kako ih je umetnik sačuvao od zaborava?

Tim pitanjima bavi se treće i poslednje stručno vođenje kroz Lotrekovu izložbu „Lotrekove zvezde“ za koje će biti zadužena istoričarka umetnosti, Ivana Rastović, 20. jula sa početkom u 20 sati i 21 minut u novosadskoj Svilari.

Autor: NsHronika
foto: Promo