Početna Kultura “Mali princ” večeras premijerno u Novosadskom pozorištu

“Mali princ” večeras premijerno u Novosadskom pozorištu

0

Mali_princ1

“Mali princ” Antoana de Sent Egziperija, u režiji Margarete Taboroši, nova je predstava Novosadskog pozorišta / Ujvideki szinhaz.

Mali princ je Agota Ferenc, a u predstavi igraju i Livia Banka, Gabriela Crnković, Emina Elor, Daniel Gomboš, Daniel Husta, Ištvan Kereši, Čongor Berta, Melinda Jaškov, Silvia Križan, Judit Laslo, Atila Mađar, Arpad Mesaroš, Atila Nemet i Zoltan Širmer.

Antoan de Sent Egziperi napisao je “Malog princa” tokom Drugog svetskog rata u kojem je učestvovao kao avijatičar. To je priča o princu koji leti sa planete na planetu, ima čudne avanture i namerno naivne slike koje je nacrtao sam pisac. Na prvi pogled čini se da je to knjiga za decu, a zapravo je vrlo ozbiljna priča za odrasle. U otuđenom svetu rata Egziperi je osećao da ne može da komunicira sa svojim savremenicima drugačije nego da se obraća detetu koje živi u njima.

Predstava Novosadskog pozorišta namenjena je i deci i odraslima, u njoj će svako videti ono što njegov svet može da dosegne. Predstava je protkana songovima, a tekstovi pesama govore o onom što pokreće Malog princa: slabosti, manije, traženje izlaza… Sa glumačkim timom želimo da prikažemo sudbine i ljudske vrline na realističan, dubok način. Ukratko, da pripitomimo naše duše, ljude oko nas, da nađemo mirno mesto gde ćemo naći snagu – to je naš zadatak, to je zadatak ove predstave – izjavila je rediteljka Margareta Taboroši.

Povodom premijere “Malog princa” u holu pozorišta će u 18.30 biti otvorena izložba dečjih radova inspirisanih Egziperijevom pričom. “Nacrtaj mi”, naziv je izložbe koju će otvoriti Eva Fedi, direktorka Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine. Na otvaranju pevaće Lujza Baba.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs / Srđan Doroški