Početna Kultura Manifestacija “Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10”

Manifestacija “Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10”

0

spomen-zbirka-pavla-beljanskog-jpg_660x330

Manifestacija “Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10” obuhvatiće devet ustanova kulture u Novom Sadu, a pored stalnih postavki, posetioce očekuje i 17 novih izložbi.
Tokom ove manifestacije, od 9. do 18. maja, više od 60 muzeja i ustanova kulture u Srbiji će otvoriti vrata publici od 10 do 22 sata.

U Novom Sadu manifestacija će se odvijati u Arhivu Vojvodine, Muzeju Vojvodine, Galeriji Matice srpske, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, Muzeju grada Novog Sada, Pozorišnom muzeju Vojvodine, Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića i Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Kako su najavili organizatori, pored stalnih postavki i programa posvećenih njihovoj promociji, publiku očekuju 17 otvaranja izložbi, brojni dečji programi, predavanja, koncerti, projekcije filmova i predstave.

Posebno će biti priređeni programi posvećeni temi ove manifestacije – Heroji kulturne baštine, u Muzeju Vojvodine i Galeriji Matice srpske. Biće obeležene i značajne godišnjice – 70 godina pobede nad fašizmom i 100 godina Prvog svetskog rata.

Učesnici manifestacije iz Novog Sada potpisali su danas Memorandum o saradnji u realizaciji programa manifestacije “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10”.

Ovu manifestaciju pokrenuli direktori nacionalnih muzeja sa idejom da kroz zajednički rad ukažu na bogatstvo i vrednosti koje se čuvaju u ustanovama kulture u Srbiji i da desetodnevnom akcijom približe svoje sadržaje i programe posetiocima.

Tokom trajanja manifestacije posebno će se obeležiti značajni datumi kao što su: 9. maj Svetski dan pobede nad fašizmom, 16. maj Evropska noć muzeja i 18. maj Međunarodni dan muzeja.

Manifestacija će biti posvećena temi Heroji kulturne baštine kojom se obeležava jedan vek od velikog stradanja kulturnog nasleđa na teritoriji Srbije 1915. godine.

Ovom temom se skreće pažnja na anonimne heroje, muzejske poslenike i sve one koji su u oblasti zaštite kulturnog nasleđa ostavili bitna svedočanstva i predupredili stradanje baštine u ovom pogromu.

Autor: Tanjug
Foto: Ilustracija