Početna Kultura Manifestacija “Muzeji za 10” od 14. do 20. maja i u Novom...

Manifestacija “Muzeji za 10” od 14. do 20. maja i u Novom Sadu

0

Najveća nacionalna muzejska manifestacija organizovaće se u 46 gradova Srbije, na oko 120 lokacija, a u realizaciju se uključilo preko 80 muzeja i ustanova kulture.

Ovogodišnja tema je “Hiperpovezani muzeji – Novi pristupi, nova publika”. Tokom sedam dana, uz besplatan ulaz od 10 do 22 sata, muzeji će uz svoje stalne postavke predstaviti i niz novih tematskih izložbi, predavanja, koncerata, filmskih i video projekcija, performansa, predstava, radionica za decu.

U realizaciju programa u Novom Sadu uključilo se 11 muzeja i institucija kulture koji će ponuditi brojne i raznovrsne programe.

Posetioci će u Muzeju Vojvodine imati prilike da pogledaju nove izložbe “Sv. Spiridon – zaboravljeni čudotvorac”, za koju su eksponati stigli iz 55 ustanova iz osam zemalja i “Novac od porcelana”.

Muzej Vojvodine pripremio je i postavku “Norma Avrama Mrazovića”, povodom 240 godina obrazovanja srpskih učitelja, koja može da se pogleda u zgradi Rektorata.

Galerija Matice srpske predstavlja zanimljivu izložbu fotografija “Kroz objektiv” i postavku povodom 170 godina Majske skupštine, a Spomen-zbirka Pavla Beljanskog pastele Marka Čelebonovića.

U Muzeju grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi posetioci će moći da pogledaju izložbe “Sjaj renesanse”, “Oružje iz Prvog svetskog rata” i “Šta čini grad”, u Sremskim Karlovcima je postavka “Slatka priča iz karlovačke prošlosti”, a u Dunavaskoj ulici “Novi Sad – slobodan grad”.

Poklon zbirka Rajka Mamuzića izlažiće radove četiri poznata slikara ravnice Zorana Petrovića, Boška Petrovića, Stevana Maksimovića i Aleksandra Lukovića, a Arhiv Vojvodine zbirke karata i planova i arhivska dokumenta vezana za majsku skupštinu.

U Ogranku SANU biće predstavljena dela iz šezdesetih godina iz zbirke Gradskog muzeja u Subotici, a u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode fotografije Borisa Erga i brodovi Miše Molnara.

Udruženje likovnih stvaralaca Novog Sada priređuje svoju 40. izložbu, dok će Luka Novi Sad predstaviti stare automobile.

Manifestaciju “Muzeji za 10” pokrenuli su 2015. direktori nacionalnih muzeja sa idejom da kroz zajednički rad ukažu na bogatstvo i vrednosti koje se čuvaju u ustanovama kulture u Srbiji i da višednevnom akcijom svoje sadržaje i programe približe posetiocima.

Ove godine, program će obuhvatiti tri važna datuma, pored Nedelje muzeja i Međunarodni dan muzeja (18. maj) i Evropsku noć muzeja (19. maj) kada će programi trajati do 24 sata.

Kompletan program manifestacije može se pogledati ovde.

Izvor: Mojnovisad.com
Foto: Promo