Početna Kultura Maraton japanskog horor filma u Crnoj kući

Maraton japanskog horor filma u Crnoj kući

0

japanski-horor-banner

Novosadska Crna kuća u ponedeljak 25. januara priređuje celovečernji maraton japanskog horor filma. Program počinje u 17:15 časova projekcijom filma „Puls“ reditelja Kijošija Kurosave.

Uslediće filmovi „Kletva“ Takašija Šimicua u 19:30 i „Audicija“ Takašija Mikea, zasnovan na istoimenom romanu Rjua Murakamija, u 21:15 časova.

Japanska kinematografija ima dugu tradiciju horor filma koja počinje još dvadesetih godina prošlog veka. Od početka prethodne decenije takozvani „J-horror“ postaje sve popularniji i izvan granica Japana, o čemu svedoči i veliki broj holivudskih adaptacija popularnih japanskih horor filmova. Nijedna od njih, međutim, nije uspela da se približi snazi izraza i estetskim vrednostima svojih izvornika.

Za razliku od horor filmova proizvedenih u Holivudu, japanski izdanci ovog žanra osim duhova, za koje se smatra da nisu nužno neprijateljski nastrojeni i da koegzistiraju sa našim svetom, bave se i temama koje vode poreklo iz folklora i narodne religije: opsednutošću, egzorcizmom, šamanizmom, pretskazanjima, kao i oglašavanjem natprirodnih bića.

Ovaj maraton, koji će se održati u prostorijama Crne kuće u Ulici vojvode Bojovića 13, gledaocima će predstaviti najpoznatija ostvarenja trojice svetski priznatih majstora japanskog horora.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Autor: Radovan Sekulić
Foto: Crna kuća / CK13