Početna Kultura Marijana Vaščić dobitnica nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Marijana Vaščić dobitnica nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

0

Odlukom Upravnog odbora Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, na osnovu predloga Ocenjivačke komisije, za laureata Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za školsku 2018/2019. godinu proglašena je istoričarka umetnosti Marijana Vaščić. Nagrada se dodeljuje za najbolji master rad sa temom iz nacionalne istorije umetnosti, odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ocenjivačka komisija u čijem sastavu su bili istoričari umetnosti dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, predsednik, te članovi dr Dijana Metlić, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, dr Zoran Rakić, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu, dr Vladimir Simić, vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu i mr Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, donela je odluku da se Nagrada za školsku 2018/2019 godinu dodeli Marijani Vaščić za master rad „Delatnost grupe Život na umetničkoj i političkoj sceni Kraljevine Jugoslavije tridesetih godina 20. veka“, odbranjen kod prof. dr Lidije Merenik.

U obrazloženju odluke o dodeli Nagrade, navodi se da, u okviru analize delatnosti grupe „Život” u četvrtoj deceniji 20. veka, autorka Marijana Vaščić razmatra nove tendencije u razvoju nacionalne umetnosti tridesetih godina, baveći se pitanjima usmerenim ka problematici politizacije umetničkog polja, kao i socijalnog položaja umetnika. Istovremeno, ona ističe da se u to vreme na kulturnoj sceni Kraljevine Jugoslavije pojavljuje naglašeni kritički iskaz kroz ideju o spajanju umetnosti i revolucije, što je stvorilo potrebu za socijalnim sadržajima u umetnosti.

Svečana dodela Nagrade održaće se u četvrtak, 7. novembra 2019. godine u 18 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, a biće uveličana otvaranjem izložbe Umetnost Marka Čelebonovića u četvrtoj deceniji 20. veka, realizovane prema prošlogodišnjem nagrađenom radu istoričarke umetnosti Sofije Milenković.

Autor: NsHronika
Foto: Promo