Početna Kultura Matija Bećković otvara izložbu “Negujmo srpski jezik”

Matija Bećković otvara izložbu “Negujmo srpski jezik”

0

Izložba promotivnih postera “Negujmo srpski jezik” biće otvorena danas u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu. Izložbu će otvoriti književnik akademik Matija Bećković.

Akciju “Negujmo srpski jezik” pokrenuli su 2015. godine Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filološki fakultet u Beogradu i Biblioteka grada Beograda.

Cilj akcije je da se sistematski i svestrano podstakne briga za očuvanje i razvijanje srpskog jezika i jezičke kulture, da se uz učešće poznatih ličnosti i isticanje različitih jezičkih pouka građani podstaknu da vode računa o tome kako pišu i govore, kao i da se podigne nivo svesti o značaju negovanja ispravnog pisanja i govorenja.

U okviru kampanje izrađeni su edukativni posteri sa fotografijama poznatih ličnosti i odgovarajućom jezičkom poukom.

Javne ličnosti koje su do sada podržale kampanju su Anica Dobra, Aleksandar Petrović (Aca Seltik), Živana Šaponja Ilić, Zoran Kesić, Tihomir Stanić, Ljubica Arsić, Dragan Ilić, Goran Gocić, Nataša Marković, Marko Šelić Marčelo, Svetislav Goncić i drugi.

Tokom 2017. godine izložba će biti prezentovana u sedištima 17 upravnih okruga u Srbiji.

Osim izložbe promotivnih plakata organizovaće se i različiti kulturno-umetnički programi inspirisani očuvanjem srpskog jezika i pisma – horski nastupi, dramske predstave za decu i odrasle, susreti sa piscima u školama, edukativni filmovi kratke forme i održavanje stručnih seminara za nastavnike koje će voditi licencirani predavači.

Autor: Tanjug