Početna Kultura Međunarodna izložba “Marama kao kulturni označitelj” u Muzeju Vojvodine

Međunarodna izložba “Marama kao kulturni označitelj” u Muzeju Vojvodine

0

U sklopu programskog luka “Heroine,“ međunarodna izložba “Marama kao kulturni označitelj”postavljena je u Muzeju Vojvodine, u Donjoj galeriji u Dunavskoj 37, i trajaće do 30. juna.

Kroz mikro segment ženskog odevanja kao načina upisivanja kulturnog identiteta, izložba prikazuje i promišlja kulturnu raznovrsnost u evropskom, vanevropskom i lokalnom kontekstu.

“Tema je došla od strane rekonekcije Vere Kopicl i Silvije Dražić koje su organizatori ovog projekta, koji je opet deo projekta – luka Herione. Ima nekoliko saradnika na ovoj izložbi a jedan je i Ženski muzej iz Firta koje imaju izložbu o pokrivanju ženskih glava od Nemačke do Afrike i Bliskog Istoka)”, rekla je jedna od šest kustoskinja postavke, etnološkinja Muzeja Vojvodine, Katarina Radisavljević.

Muzej Vojvodine ima priliku da doprinese kroz marame koje su samo deo bogate zbirke i “narodnih nošnji” sa ovih prostora.

Takođe, izložena su po prvi put dva izuzetno vredna predmeta – artefakta: dva izuzetno specifična vela (komad bele duge tkanine) kojima su se srpkinje umotavale od kraja 18. veka (ubrađaj). Pored fotografije iz 1903. su izloženi i svi elementi ubrađaja. Drugi veo su nosile hrvatice – šokice uz Dunav (burundžuk) bogato optočene biserima.

Marama je uobičajen i jednostavan deo pokrivala za glavu koji potiče od kraja devetnaestog veka a pre toga su to bili uglavnom dugački materijali koji su se na specifičan način omotavali ili postavljali na glavu.

Priča o marami je priča o društvenom identitetu žene. One su bile deo radne uniforme ali i pokrivač za glavu koji je dobijala nakon udaje i nosila o svečanim prilikama.

Izvor: RTV
Foto: Muzej Vojvodine