Početna Kultura Međunarodni festival proze u Novom Sadu

Međunarodni festival proze u Novom Sadu

0

profest

Sedam izvanrednih pisaca iz naše zemlje, regiona i sveta predstaviće se novosadskoj publici na devetom Međunarodnom festivalu proze “Prosefest” koji počinje sutra, 22. april, u Novom Sadu u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada.

Samanta Šveblin iz Argentine, Vesna Goldsvorti iz Engleske, Bora Ćosić iz Nemačke, Oto Horvat – Novosađanin koji živi u Italiji, Goce Smilevski iz Makedonije, Damir Karakaš iz Hrvatske i Jevgenij Vodolazkin iz Rusije razgovaraće tokom tri dana festivala sa učenicima novosadskih gimnazija: “Jovan Jovanović Zmaj”, “Isidora Sekulić” i “Svetozar Marković”.

Na današnjoj konferenciji za novinare je bjavljeno da je Međunarodnu književnu nagradu za prozno stvaralaštvo „Milovan Vidaković“ dobio ruski književnik Jevgenij Vodolazkin, koja će mu biti uručena sutra u 18 sati na svečanom otvaranju Prosefest-a.
ž1

Na konferenciji za novinare direktor KCNS dr Andrej Fajgelj rekao je da je „Prosefest“ nesvakidašnji i jedinstveni festival koji se izdvaja dobro osmišljenim konceptom.

“Festival je jedinstven jer omogućava živi kontakt između najmlađih čitalaca, gimnazijalaca koji se tek formiraju u čitalačkom smislu, i već afirmisanih pisaca koji su autoriteti. Taj koncept nikoga ne ostavlja ravnodušnim, i pisci iz našeg grada odlaze sa najboljim utiscima i ostaju u kontaktu sa gimnazijalcima koji su čitali njihova dela. Nakon devet godina možemo reći da „Prosefest“ strateški proizvodi čitalačku publiku, što je jako važno”, dodao je Fajgelj.

Predsednik Organizacionog odbora Festivala Nenad Šaponja istakao je da je ideja od samog nastanka Festivala da se poziviju pisci sa najvećim mogućim rejtingom.

“Vodolazkin je , čini mi se, poslednjih nekoliko godina potpuno obeležio proznu scenu u Rusiji. Velika nam je čast što je našao vremena da dođe kod nas, a neki ga nazivaju „ruskim Umbertom Ekom“. On je pisac šarolikog opusa i uspeo je da zavredi našu pažnju i ovu nagradu”, dodao je Šaponja.

Autor i foto: NsHronika.rs