Početna Kultura Međunarodno muzičko takmičenje “Anton Eberst” u Novom Sadu

Međunarodno muzičko takmičenje “Anton Eberst” u Novom Sadu

0

Svečanim otvaranjem na kome će nastupiti članovi žirija i Ansambl flauta Flautino Lola Klasik, u četvrtak 28. novembra u 20.00 časova, u Svečanoj sali Muzičke škole Isidor Bajić u Novom Sadu, počinje, deseto po redu, međunarodno takmičenje “Anton Eberst”, koje se održava svake godine u novembru mesecu i obuhvata dve takmičarske discipline: klarinet i flautu.

Domaćin takmičenja, Muzička škola “Isidor Bajić” posvećuje takmičenje profesoru klarineta Antonu Eberstu (1920 -2005), osnivaču novosadske duvačke škole.

Na ovogodišnjem takmičenju učestvuje 68 mladih flautista iz osam zemalja regiona i sveta: Srbije, Kine, Sjedinjene Američkih Država, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Crne Gore i Letonija.

Žiri desetog Takmičenja “Anton Eberst” čine renomirani profesori flaute Guoliang Han i Binbin Hu iz Kine, Ljubiša Jovanović sa beogradske Muzičke akademije, Laura Levai Aksin profesorka novosadske Akademije umetnosti, Jasna Marković Vujanović i Radmila Rakin Martinović iz Muzičke škole Isidor Bajić, Zsolt Romos sa Akademije Franc List u Budimpešti i Matej Zupan, profesor ljubljanske muzičke akademije.

Takmičenje se od ostalih u regionu izdvaja, na prvom mestu, po izuzetnom fondu nagrada, koji je organizator takmičenja obezbedio svim nagrađenim učesnicima. Odvija se u pet starosnih kategorija. U nižim kategorijama svim nagrađenim učesnicima će biti dodeljeni kompleti kompakt diskova, a u starijim, izuzetno vredne novčane nagrade ukupnog iznosa od 1250 evra, kao i instrumenti Mole Student Model flauta pobedniku B1 kategorije (predakademski uzrast) i pikolo – flauta Powell Student Model najbolje plasiranom mladom flautisti C – akademske – kategorije. Ove instrumente dodeljuje profesor Han Guoliang.

Pored ovih vrednih instrumenata, jednom od učesnika iz Srbije, biće dodeljena i srebrna glava Salvatore Faulisi, kao poklon jednog od sponzora sponzora takmičenja.

Takmičenje je otvorenog tipa i odvija se u Svečanoj sali Muzičke škole Isidor Bajić u Njegoševoj ulici, prema rasporedu takmičenja koji je istaknut na sajtu Takmičenja, od 28. novembra do 1. decembra. 2019. godine.

Takmičenje se zatvara svečanim koncertom učesnika, poslednjeg dana takmičenja.

Više o samom toku takmičenja možete naći na FB stranici škole, takmičenja i zvaničnom sajtu takmičenja: http://www.antoneberst-cfc.rs/

Izvor: RTV
Foto: Pixabay