Početna Kultura Mia Malezija ovogodišnji laureat Međunarodnog takmičenja “Vera Kovač Vitkai”

Mia Malezija ovogodišnji laureat Međunarodnog takmičenja “Vera Kovač Vitkai”

0

4

U emotivnoj i svečarskoj atmosferi, sinoć je u Svečanoj Sali Muzičke škole “Isidor Bajić” okončano drugo po redu, Međunarodno takmičenje solo pevača “Vera Kovač Vitkai”, koje je okupilo preko 80-ak takmaca koji su od 6. do 8. novembra, prikazali svoje tehnike i načine izvođenja kompozicija iz repertoara tzv. neangažovane, klasične muzike.
Žiri sastavljen od vrsnih pedagoga, profesora i operskih imena: Milica Stojadinović, Ljubica Živković, Dunja Simić, te Nikola Mijailović i Marčelo Bedoni, imao je težak zadatak, da u pet uzrasnih kategorija za žene i četiri za muškarce (uzrasti od 1998 do 1983, u zavisnosti od pola), odabere one najbolje, međ kojima je za ovogodišnjeg laureata koji je poneo plaketu i novčani iznos nagrade, odabrana studentkinja Univerziteta muzike i vizuelnih umetnosti, iz mađarskog Peča, Mia Malezija, dočim je specijalna nagrada za izvođenje Kodaljeve kompozicije, otišla u ruke Jovane Gardinovčki.

6

U kategoriji najmlađih tzv. predkategoriji, najboljima su proglašeni – Ana Garotić i Filip Filipović. U prvoj kategoriji muških glasova najbolji je bio – Radmilo Stefan, dočim je u žena prestižnu titulu ponela Josipa Bilić. Pobednici druge kategorije bili su Luka Jozić i Tijana Krivaja, dočim su glasovne mogućnosti i interpretacija Stefana Puđe i Branislave Sare Mitrović, bile ono što je žiri opredelilo za prva mesta u kategoriji uzrasta od 1990-tog odnosno19 92-og godišta. U četvrtoj kategoriji najbolja je bila Milica Jeličić, dočim u petoj Veronika Hardi.

3

Obraćajući se prisutnima, nagrađenima i učesnicima koji su pristigli iz Austrije, Holandije, Hrvatske, Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja, primadona i vrsni pedagog, čiji profesionalni put i karijera, behu inspiracija udruženju “FloriArt” (koji je organizator) da i naziv takmičenja, ponese njeno ime, mr Vera Kovač Vitkai je sa puno emocija istakla da su mladi umetnici – đaci koji su uzeli učešća u takmičenju “Pokušali da daju ono najlepše, najvrednije i najsnažnije u sebi, što umeju iskazati kroz muziku, što je pored lične hrabrosti i dobrog načina afirmisanja, ujedno i način na koji su Novi Sad i Vojvodina, te naša zemlja, pokazali da su na dobrim temeljima i tradicijama u negovanju klasične muzike, i nadalje sredine sa kojima se može računati i u budućnosti“, rekla je primadona Kovač-Vitkai, dodajući da joj je i “srce i duša puno” zbog ovih činjenica.

1

Uz Donicetijeve, Kodajieve, Štrausove, Mocartove, Šubertovih, Rahmanjinovih, Rubinštajnovih i drugih arija i kompozicija, te večeri o Svečanom koncertu učesnika Međunarodnog takmičenja solo pevača, međ impozantnim brojem prisutnih prepoznali smo i: slikarku Galu Čaki; glumice Srpskog narodnog pozorišta, Sonju Damjanović i Jovanu Mišković; baletana, Milana Lazića; manekena Vladimira Cvetkovića; pijanistkinju evroskog renomea, Ritu Kinku; producenta Dejana Čavića; balerinu,Sanju Ketig; arhitektu Vladu Rakića; Seada Lorbeka; doktorski par Mariju i Roberta Semnica; Golamboš Jožefa; novinare Vesnu Farkaš, Oskara Pandija i Olenu Puškaš; kardiohirurga Marijana Majina; direktorku Muzičke škole, i brojne druge uglednike varoške.

2

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Dejan Čavić