Početna Gradske teme Obeležen Dan 1. brigade Kopnene Vojske

Obeležen Dan 1. brigade Kopnene Vojske

0

dan vojske8

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je svečanosti povodom obeležavanja Dana 1. brigade Kopnene Vojske koja je održana danas u kasarni Jugovićevo. Ovaj datum se obeležava kao sećanje na dan kada je 1918. godine prva jedinica Sedmog pešadijskog puka Vojske Kraljevine Srbije, predvođena majorom Vojislavom Bugarskim, umarširala u Novi Sad.

Svim građanima čestitam 9. novembar – Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu, kada je Novi Sad dočekao viševekovni san i dolazak slobode na naše prostore, što je omogućilo prisajedinjenje Vojvodine matici Srbiji. Svi smo svesni značaja Vojske Srbije, a ceo civilni sektor i svi oni koji su na javnim pozicijama imaju zadatak da pomognu Vojsku Srbije u skladu sa svojim ingerencijama i mogućnostima. Grad Novi Sad, kao grad heroj, će čuvati i negovati dobre odnose sa Vojskom Srbije, odnosno sa 1. brigadom Kopnene Vojske. Danas sa ponosom možemo da kažemo da Vlada i država Srbija nikada neće dozvoliti da iko, na bilo koji način, ugrozi postojanje Vojske Srbije. Grad Novi Sad, sve naše ustanove i institucije, svaki pojedinac, a pre svega građani Novog Sada uvek će biti uz Vojsku kako bismo sačuvali najvrednije tekovine nasleđene od naših predaka, pre svega slobodu koja je plaćena najskupljom cenom – životima naših najhrabrijih junaka – rekao je gradonačelnik Vučević i povodom Dana 1. brigade Kopnene Vojske svim pripadnicima jedinice uputio srdačne čestitke.

Brigadni general Željko Petrović rekao je obraćajući se prisutnima da će i u narednom periodu Vojska pružati neophodnu podršku građanima i lokalnoj samoupravi i ukazao na to da je ta jedinica kvalitetnom organizacijom rada i profesionalnim odnosom prema zadacima postigla značajne rezultate.

Pripadnike 1. brigade očekuju brojni i složeni zadaci u narednom periodu. Već sutra, jedan stroj odlazi na veoma odgovoran i važan zadatak prepun izazova, a to je obezbeđenje administrativne linije prema Kosovu i Metohiji gde će biti angažovani značajni ljudski i materijalni resursi – istakao je brigadni general Petrović.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Južno-bačkog upravnog okruga, Autonomne Pokrajine Vojvodine, lokalnih samouprava, Ministarstva unutrašnjih poslova kao i mnogobrojni predstavnici Vojske Srbije. Nakon svečanog defilea jedinica dodeljene su i nagrade oficirima i vojnicima Vojske Srbije.

Autor i foto: NsHronika.rs