Početna Politika Opozicija traži garancije da Novi Sad ne daje milijardu dinara za džabe

Opozicija traži garancije da Novi Sad ne daje milijardu dinara za džabe

0

SAMSUNG DIGITAL MOVIE

Skupštinsko zasedanje novosadskog parlamenta protiče uz manje rasprave, jer na pritužbe opozicije o rebalansu budžeta ili izveštaju o utrošku budžeta uglavnom niko iz vlasti i ne odgovara. Ligaši, demokrate i radikali uglavnom osporavaju vlasti da nema garancija da će u Novi Sad doći investitor za koga se sada rebalansom i ulaganjem milijardu dinara (400 u ovoj i 600 miliona u narednoj godini) priprema zemljište u radnoj zonu Sever IV. Ono što je opozicija najviše zamerila je što se traži od odbornika da glasaju za preusmeravanje tolikih sredstava, a nema nikave potvrde sem nezvaničnih najava u medijima da dolazi američka kompanija da zaposli više hiljada ljudi.
S druge strane, direktor ZIG-a Dejan Mandić je pojasnio novinarima da će Grad opremiti zemljište, ali da ga neće prodavati, nego će se zavisno od konačnog dogovora iznajmiti, sa ili bez hale. Prema njegovim rečima, ZIG će opremiti ovaj prostor od 38 hektara jer Novi Sad nema tako veliko slobodno građevinsko zemljište, a neophodno je kako bi se privukli investitori.

O tome kolika će tu zarada Grada biti, Mandić nije želeo da spekuliše, navodeći da to zavisi od konačnog dogovora, a i Poslovni prostor će biti taj koji će iznajmljivati halu investitoru koji treba da unese svoju opremu.
Podsetimo da je rebalans na dnevnom redu samo kako bi se obezbedio novac za uređenje radne zone Sever IV gde se očekuje gradnja fabrike jedne američke kompanije. Kako je ovo i jedini razlog za promene u budžetu, gradska kasa će i dalje biti na istom nivou od 23,2 milijarde dinara, ali će se odustati od pojedinih investicija kako bi se prebacilo preko 400 miliona za radove u radnoj zoni.

U izveštaju o utrošku budžeta se vidi da Grad ima stabilno finansiranje, ali opozicija je već zamerila da je to posledica toga što lokalna vlast milijarde dinara već godinama unazad prebacuje iz suficita, pa se stvara nerealna slika, dok zapravo pravih investicija i ulaganja nema.

Na dnevnom redu lokalnog parlamenta su i izmene planova poslovanja nekoliko javnih ustanova i preduzeća, gde se uglavnom radi o manjim usklađivanjima jer pojedini poslovi neće moći da se realizuju do kraja godine. Odbornici bi trebalo da daju saglasnost i na zahtev GSP-a da se odobri lizing od 2,5 miliona evra za kupovinu 10 zglobnih autobusa, kao i na izmene nekoliko urbanističkih planova.

Očekuje se i da na Skupštini bude duža rasprava o izveštaju Radnog tela koje je ispitivalo zloupotrebe službenih vozila za period od 2004. do 2014. godine. Opozicija nije zadovoljna kako je ovaj posao urađen, a ono što je prezentovano govori da je u skoro svim javnim preduzećima i ustanovama prisutna zloupotreba službenih vozila, tako da bi Skupština grada trebalo da donese preporuke Gradskom veću i drugim gradskim organima šta preduzeti da se prekine sa ovom praksom.

Dodajmo i da je skupštinski dnevni red dodano proširen sa večim brojem tačaka, između ostalog odlukom o akustičnim zonama Novog Sada kojom se definiše dozvoljeni nivo buke u gradu.
Menja se i veči broj programa poslovanja ustanova kulture, uglavnom zbog preraspodele sredstava pred kraj godine, a tu je i promena poslovanja JKP “Tržnice” zbog odlaganja rekonstrukcije Satelitske pijace, pa se sredstva preusmeravaju za druge radove na gradskim pijacama. Skupština će danas raspravljati i o davanju saglasnosti na to da JKP “Novosadska toplana” sa 150 miliona dinara bude garant JKP “Put” pri uzimanju kredita od 250 miliona dinara od neke od komercijalnih banaka, kako bi se obezbedila likvidnost preduzeća.

Autor i foto: 021.rs