Početna Kultura Miloš Vučević: Javni dogovor oko buduće namene Kineske četvrti

Miloš Vučević: Javni dogovor oko buduće namene Kineske četvrti

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pozvao je javnost na dogovor u vezi sa budućom namenom Kineske četvrti.

On je poslao apel kako bi se sprečilo da se “kroz različite interpretacije unapred govori šta će se realizovati na toj atraktivnoj lokaciji“.

Vučević traži da Fondacija “Novi Sad 2021” i Gradska uprava za kulturu “budu svojevrstan most u tom dijalogu sa stručnom, ali i najširom javnošću”, kako bi gradonačelnik u septembru, u skladu sa zaključcima istraživanja i javnih rasprava, doneo konačnu odluku kako će Kineska četvrt biti iskorišćena. Tu odluku Vučević će doneti 12. septembra.

Jedan od najvažnijih razloga za revitalizaciju Kineske četvrti je realizacija infrastrukturnog projekta pod nazivom Youth Creative Polis, koji je dobio najveće ocene žirija i doneo Novom Sadu titule Evropske prestonice kulture 2021. i Omladinske prestonice Evrope 2019. godine.

Ovo je istorijska šansa za Novi Sad i sada se postavlja pitanje da li smo spremni da se menjamo nabolje i potvrdimo, pre svega sebi, a i Evropi, da vredimo, umemo i možemo da stvaramo nove vrednosti. Upravo s tim u vezi, za ovaj proces je važno da bude demokratičan i participativan, otvoren za svakog dobronamernog Novosađanina, kako bismo izgradili bolju budućnost za generacije koje dolaze i pokazali da su nam one najveća vrednost zbog koje želimo da idemo napred i stvaramo nove mogućnosti“, izjavio je Vučević.

On je dodao da Kineska četvrt treba da okuplja ljude iz kulture i umetnosti, kreativnih industrija i omladinskog nevladinog sektora. Ideja Grada je bila da se, kako kažu, mladima obezbedi zaposlenje, ali i mogućnost samozapošljavanja.

Izvor: 021.rs
Foto JP “Urbanizam”