Početna Kultura Miroslav Tadić na Novosadskom muzičkom letu!

Miroslav Tadić na Novosadskom muzičkom letu!

0

tadic miroslav photo by Srdjan Doroski

Čuveni gitarista, kompozitor i aranžer Miroslav Tadić nastupiće na Novosadskom muzičkom letu. Koncert će se održati u četvrtak, 13. avgusta, sa početkom u 21 čas, u vrtu Srednjoškolskog doma (Nikolajevska 1).

U naslovu koncerta “Žalopojke, igre i uspavanke” krije se naziv umetnikove kompozicije u formi svite. Zasnovana na šarolikom izboru pesama i igara iz Makedonije, Rumunije, Srbije i iz Dalmacije, ovo delo, neprestano “otvoreno” za nova istraživanja, savršeno je oruđe za umetnikovu svestranost u kojoj se prepliću gitarista, kompozitor, aranžer i improvizator. Muzika se kreće od duboko intimnih komada do vrcavih plesova, koji obiluju neobičnim ritmičkim, metričkim i melodijskim strukturama. Oslanjajući se na bogato nasleđe tradicija klasične, džez, bluz i flamenko muzike, Tadićevi koncerti poseduju neobičnu kombinaciju napisanih delova i improvizacije. Čest podsticaj za nastanak „novih” ideja i improvizacije predstavlja i poneka legenda i običaji iz naroda, o kojima rado priča svojim slušaocima, a što je u čvrstoj vezi sa etno elementima – izvorima u njegovim kompozicijama.

Ulaznice se mogu kupiti u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel.021 452 344), radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.
Cena karte iznosi 1.000,00 dinara.

U slučaju lošeg vremena, koncert će se održati u Sinagogi u 21h.

Miroslav Tadić, gitarista, kompozitor, aranžer i pedagog, jedan je od naših najpriznatijih, najangažovanijih, najraznovrsnijih i najproduktivnijih umetnika u svetu. Ovog majstora klasične i električne gitare urednici uglednog časopisa Guitar Player Magazine uvrstili su 1997. među 30 najoriginalnijih gitarista sveta.
Nastupao je i snimao ploče s velikanima svetske muzičke scene, među kojima su: ansambl Losanđeleske opere s Plasidom Domingom, zatim Dušan Bogdanović, Marija Žoao, Džek Brus iz rok grupe „Cream“, Vlatko Stefanovski, Jadranka Stojaković, Teodosij Spasov, Djivan Gasparjan, Joakim Kun i mnogi drugi. Tadićev jedinstven pristup kompoziciji, aranžiranju i improvizaciji zasnovan je na osobenoj mešavini mnogobrojnih muzičkih stilova kao što su barok, klasika, džez, bluz, rok, balkanski folklor, flamenko, afrička i indijska muzika. Do sada je snimio preko 30 diskova za izdavačke kuće širom sveta („CMP“, „MA Recordings“, „Enja“, „Croatia Records“, „Sony BMG“), uz redovne pohvale publike i kritičara. Pisao je muziku za veliki broj eksperimentalnih i kratkometražnih filmova, kao i za u svetu nagrađivani film 72 dana Danila Šerbedžije. Često nastupa u Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i u Aziji, i to u nekim od najuglednijih koncertnih dvorana poput bečkog Muzikferjna, londonskog Rojal festival hola i Centra „Barbican”, zatim sale „Die Alte Oper” u Frankfurtu i Hola Japanske radiodifuzne korporacije (NHK) u Tokiju.
Rođen je u Tuzli, a od 1979. godine živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Od 1985. profesor je gitare na uglednom Kalifornijskom umetničkom institutu u Los Anđelesu.

Autor i foto: NsHronika.rs