Početna Kultura Mjuzikl “Buđenje proleća” u Novosadskom pozorištu

Mjuzikl “Buđenje proleća” u Novosadskom pozorištu

mjuzikl_budjenje_proleca

Mjuzikl “Buđenje proleća” u režiji Zoltana Puškaša premijerno će biti izveden 22. aprila u Novosadskom pozorištu/Ujvideki Szinhaz, u okviru jubilarnog 40. NOMUS-a.

Ovo je, nakon “Čarobnjaka iz Oza” i “West side story”, treća saradnja Novosadskog pozorišta i NOMUS-a.

Reditelj mjuzikla Zoltan Puškaš kaže da je ideju za mjuzikl dobio kada je u Adi režirao predstavu sa decom amaterima i od njih zatražio da napišu tekst o tome kako žive – u porodici, školi, kakav je svet u kojem stasavaju i kreću se. “Zabezeknuo sam se kada sam pročitao šta su napisali jer sam shvatio da njihovi problemi u 2015. nisu odmakli od mesta na kojem su bili kada sam ja bio tinejdžer. Ni ta deca danas, kao uostalom ni ja onda, a verovatno ni generacije između nas, nisu uspele da uspostave komunikaciju sa svojim roditeljima. I dalje postoje važne teme o kojima se ćuti. I dalje je pre bitno i jedino važno šta komšija kaže, a ne kako se dete oseća, dakle bitna je dobra slika ka javnosti, ne činjenično stanje i volja da se ono promeni”, kaže Puškaš.

On dodaje da je zapanjujuće koliko ne napredujemo u nekim osnovnim stvarima. “Dete odraste bez svesti roditelja u kakvu je ličnost stasalo njihovo dete. Ako se na svu tu zatvorenost i zabetoniranost doda priča o pedofiliji, silovanjima, psihičkom zlostavljanju, eto materijala za predstavu o odrastanju. Osim toga, ta deca nisu nimalo ambiciozna, kako bi bilo logično da mlad čovek bude, da ima želje i htenja, dakle, ne u nekom bolesnom smislu, nego civilizacijskom, ljudskom. Oni prosto nemaju ambicija, ni na kratke, ni na duge staze, nemaju ni male, ni velike ciljeve. Oni prosto žive danas, a sutra – ko zna… Ali, volim da radim sa mladim ljudima jer sam opet siguran da samo oni mogu doneti proleće”, zaključio je ovaj reditelj.

Predstava je zakazana za 22. april u 19h.

Foto: Muzička omladina Novog Sada