Početna Kultura MLADI BIRAJU: Izložba umetničkih dela Galerije Matice srpske prema izboru novosadskih srednjoškolaca

MLADI BIRAJU: Izložba umetničkih dela Galerije Matice srpske prema izboru novosadskih srednjoškolaca

0

Grad Novi Sad je 2019. godine Omladinska prestonica Evrope. Povodom toga Galerija Matice srpske, kao muzej koji iskreno veruje u doprinos ustanova kulture obrazovanju mladih i svom otvaranju ka njima, realizuje jedinstvenu izložbu Mladi biraju – izložbu umetničkih dela Galerije Matice srpske prema izboru novosadskih srednjoškolaca. Izložba će simbolično biti otvorena 1. februara na Dan grada Novog Sada kako bismo posebno obeležili ovaj dan i godinu kada su mladi u fokusu našeg grada.

Zahvaljujući podršci Fondacije „Novi Sad 2021”, OPENS 2019 i Vojvođanske banke – OTP grupe, preko dvadeset srednjoškolaca iz Novog Sada se kroz projekat Mala škola muzeologije upoznalo sa različitim oblastima muzejskog rada. Na radionicama sa kustosima, konzervatorima, muzejskim edukatorima i menadžerima u kulturi saznali su kako radi muzej i koje sve mogućnosti pruža. Nakon nekoliko meseci, srednjoškolci su dobili priliku da samostalno osmisle svoju izložbu. Oni su istraživali kolekciju Galerije Matice srpske, kroz druženje raspravljali o različitim interesovanjima mladih i kao rezultat kreirali izložbu Mladi biraju, od njene ideje do realizacije. Kroz tri teme: Vremeplov društva, Početak kraja i A ko sam ja? na drugačiji način su predstavili umetnička dela koja se čuvaju u Galeriji i sagledali kulturno nasleđe Srbije iz svoje perspektive.

Galerija Matice srpske je ovim projektom i izložbom želela da podstakne mlade ljude i omogući im da samostalno iskažu svoje ideje i stavove, daju drugačiji pogled na srpsku umetnost i trudom dođu do rezultata – izložbe kojom će se ponositi.

Moto Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope koji glasi Želimo da obojimo naš grad i otvorimo vrata mladima ka ostvarenju njihovih snova, istovremeno iskazuje i naše težnje da zajedno stvaramo lepši i bolji Novi Sad.

Tokom trajanja izložbe omladinski klub OPENS će u sastavu izložbe imati tzv. OPENS zonu, gde će svi posetioci izložbe moći da se upoznaju sa idejom i programima Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope.

Mladi kustosi izložbe su učenici gimnazija „Isidora Sekulić” i „Jovan Jovanović Zmaj”, srednje škole za dizajn „Bogdan Šuput” i srednje ekonomske škole „Svetozar Miletić”: Miloš Broćeta, Maksim Vojvodić, Arijana Davidović, Lola Kostić, Marija Murgaški, Teodora Nikodijević, Ivana Nikolić, Sofija Petrović, Andrea Poljak, Milica Stevanović i Anica Čerevicki.

Realizaciju projekta i izložbe podržali su Fondacija „Novi Sad 2021”, OPENS 2019 i Vojvođanska banka – OTP grupa.
Medijski pokrovitelji: Maxim&Co, Soho Advertising Solutions, Color Press Group i Coca-Cola.

Foto: Promo