Početna Gradske teme Grad krenuo u potragu za koncesionarom za Apoteku “Novi Sad”

Grad krenuo u potragu za koncesionarom za Apoteku “Novi Sad”

0

Javni poziv za davanje koncesije za obavljanje farmaceutske delatnosti na teritoriji Novog Sada objavljen je juče.

Kako se navodi u javnom pozivu, traži se koncesionar na 15 godina, koji bi trebalo da snabdeva stanovništvo, zdravstvene ustanove, privatnu praksu i druga pravna lica lekovima i medicinskim sredstvima. Zainteresovani privatnici imaju rok do 3. aprila da dostave svoje ponude.

Koncesionar će dobiti na korišćenje 25 objekata koje koristi Apoteka “Novi Sad”, a Grad će pokušati da obezbedi korišćenje još tri objekta, koja nisu u javnoj svojini. Međutim, ono što privatni partner neće dobiti jesu garancije da će njegovo poslovanje u Novom Sadu i okolnim mestima uopšte biti uspešno.

“Koncesionar snosi rizik u vezi sa komercijalnim korišćenjem predmeta koncesije. Koncedent (Grad Novi Sad) ni u kom slučaju ne daju garancije da će konesionar, u uobičajenim uslovima rada, posredno ili neposredno, ostvariti povraćaj uloženih sredstava ili troškova nastalih u obavljanju delatnosti, niti će biti odgovoran za bilo kakvu štetu koja bi po tom osnovu mogla da nastane”, navodi se u javnom pozivu.

Privatni partner je dužan da plaća koncesionu naknadu, ali i da ponudi posao na neodređeno vreme za najmanje 46 zaposlenih, uz uslov da radnicima u periodu od najmanje dve godine od zaključenja ugovora ne može da otkaže ugovor o radu, ali i da im plata ne bude umanjena.

Koncesionar će apotekarsku delatnost obavljati na teritoriji Novog Sada, Begeča, Futoga, Ledinaca, Petrovaradina, Sremske Kamenice, Rumenke, Kaća, Budisave, Stepanovićeva, Kovilja, Kisača i Čeneja. U ovim mestima koncesionar će moći sam da određuje cenu lekova, medicinskih sredstava i drugih proizvoda koje bude prodavao.

Podsetimo, kako se moglo videti u prethodno objavljenim dokumentima, procena je da će privatni partner uložiti oko 30,5 miliona dinara u renoviranje, opremanje i adaptaciju 25 objekata u kojima bi poslovao.

Prema poslednjim podacima Ministarstva finansija, Apoteka “Novi Sad” ima više od 576 miliona dinara i više od 16.000 neizmerenih obaveza prema dobavljačima. Račun apoteke je u blokadi gotovo 500 dana, za iznos veći od 80 miliona dinara.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay