Početna Kultura Molijerovi dani od 9. do 12. maja u Novom Sadu

Molijerovi dani od 9. do 12. maja u Novom Sadu

0

molijerovi-dani_660x330

Književni susreti “Molijerovi dani” biće održani od 9. do 12. maja u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, najavio je Francuski institut u Srbiji.

Ovog proleća na “Molijerove dane” dolaze velika imena savremene francuske književnosti: Pjer Asulin, Matijas Enar, Aleksi Ženi i Emanuel Riben koji će preispitivati odnos prema svetu, inostranstvu, granicama, drugome.

Prvog dana manifestacije Matijas Enar, Aleksi Ženi i Emanuel Riben biće gosti Biblioteke Matice srpske gde će biti održan razgovor “Pisati o ratu”.

Dan kasnije na niškom Filozofskom fakultetu biće organizovan susret sa Aleksi Ženijem, a u Francuskom institutu u Beogradu sa Matijasom Enarom.

U sredu, 11. maja, biće proglašen dobitnik Gonkurove nagrade. Studenti iz Beograda, Kragujevca, Niša i Novog Sada će, pod pokroviteljstvom Akademije Gonkur, odabrati svog favorita među četiri romana iz poslednje selekcije za nagradu “Gonkur” u Francuskoj.

Istog dana Enar i Ženi će potpisivati knjige u knjižari “Delfi SKC”, a u Francuskom institutu biće priređen susret sa Pjerom Asulinom.

Laureat nagrade “Branko Jelić”, koju dodeljuju Francuski institut, Udruženje književnih prevodilaca Srbije i Međunarodni centar za književne prevodioce u Sremskim Karlovcima za najbolje prevode sa francuskog na srpski jezik u kategorijama: “Zreli doprinosi” i “Prva ogledanja”, biće dodeljena 12. maja, za kada je zakazan i susret sa Ženijem u Francuskom institutu.

Izvor: Tanjug
Foto: molijerovidanifacebook.com/institutfrancaisdeserbie.beograd