Početna Gradske teme Novosađani na osnovne potrebe troše više nego što zarađuju

Novosađani na osnovne potrebe troše više nego što zarađuju

ThinkstockPhotos-514178765

Novosađani svakog meseca na hranu, račune i transport troše više nego što zarađuju, a da bi skrpili kraj sa krajem, nedostaje im oko hiljadu dinara.

Tako barem kažu zvanični podaci anketa Republičkog zavoda za statistiku za 2015. godinu, poslednji podaci koji su obrađeni i dostupni za sve regione u Srbiji. Prema ovim podacima, novosadska porodica mesečno raspolaže u proseku sa oko 57.800 dinara, a utroši skoro 59.000 dinara na komunalije, transport, a najviše na hranu i piće.

Novosađani prihode imaju pretežno iz redovnog radnog odnosa (zaposlenja), a uglavnom zarađuju oko 31.000 dinara. Penzija je najvećem broju stanovnika Novog Sada oko 18.000 dinara, van posla zarađuju oko 2.000 dinara, a “siću” u prihodu imaju iz nature, socijalnih primanja, raznih dobitaka i poklona.

S druge strane, na hranu i pića trošimo najviše – oko 20.532 dinara u proseku mesečno. Za stanovanje, vodu, struju, gas i drugo Novosađani odvajaju skoro 10.000 dinara, na garderobu i komunikacije mesečno ode 3.000 dinara, a na transport i prevoz oko 5.000 dinara. Novosađani, kako kažu, ne troše mnogo na restorane i hotele, kao ni na rekreaciju i kulturu – između 1.000 i 3.000 dinara, a za lečenje odvajaju oko 2.000 dinara.

Podsetimo da, prema istoj statistici, Novosađani u eri navodne državne štednje zarađuju sve više.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata ovog marta u Novom Sadu je iznosila 70.796 dinara bruto, a 51.434 dinara kada se ogole svi porezi i doprinosi. U poređenju s prošlom godinom, to je za oko hiljadu dinara veći iznos, a kako navode u Republičkom zavodu za statistiku, prosečna neto plata u martu je čak tri odsto veća u odnosu na prosek u januaru ove godine. Taj procenat je duplo veći u odnosu na zarade ostvarene proleća prošle godine.

Novosađani, međutim, ne osećaju da su im plate veće, jer one to realno ni nisu. To za “021” potvrđuje i ekonomistkinja Biljana Trifunović, koja kaže da retko kome ostane dinar za dodatne aktivnosti.

Pitanje dovoljnog prihoda za život zavisi od osobe do osobe. Neko može da kaže da mu je potrebno osam puta više nego što zarađuje, ali većina ljudi u našem okruženju navodi da im sadašnji prihodi nisu dovoljni. Iznos uglavnom ide na račune, hranu i neki život, što ostane -smatra Biljana Trifunović.

Izvor: 021.rs
Foto: Mladen Sekulić/Color Media Communications