Početna Danas u gradu Dve i po milijarde za gradnju hale za “Lear”

Dve i po milijarde za gradnju hale za “Lear”

lear-logo

Novi Sad će izdvojiti preko dve i po milijarde dinara za izgradnju hale gde će biti smeštena američka fabrika “Lear” u radnoj zoni Sever IV.

Grad je za nasipanje zemljišta već dao 600 miliona dinara. Iznos od dve i po milijarde dinara obuhvata radove koje će izvoditi konzorcijum preduzeća koji je dobio posao na tenderu Zavoda za izgradnju grada.

Kako se navodi u ugovoru, konzorcijum predvodi preduzeće “SMB-Gradnja” iz Subotice, a čine ga još “Put invest” iz Sremske Kamenice i “Energotehnika-Južna Bačka” iz Novog Sada. Ova preduzeća kao podizvođače imaju “Put invest” iz Bačkog Petrovca, Geodetski biro “Terra plus” iz Stare Pazove, “Art group energy” iz Veternika, “Elektromontažu” iz Novog Sada, “Neolink” iz Veternika i “Održavanje i usluge” iz Novog Sada.

Ovaj konzorcijum bio je jedini ponuđač na tenderu. Hala od 28.000 kvadrata mora da bude gotova do 1. novembra ili će uslediti penali, pa i raskid ugovora sa američkom kompanijom.

Inače, u ovoj fabrici će biti zaposleno između 1.600 i 2.000 ljudi, a “Lear” je nedavno u halama Luke Novi Sad počeo obuku prvih radnika.

Pem toga što će Novi Sad dati preko četiri milijarde dinara za gradnju i opremanje radne zone Sever IV za “Lear”, ova komapanija je od Republike dobila i 9,6 miliona evra za zapošljavanje radnika.

Izvor: 021.rs
Foto: Lear Corporation/Logo