Početna Kultura Monodrama o Lazaru Dunđerskom u Kulturnoj stanici “Eđšeg”

Monodrama o Lazaru Dunđerskom u Kulturnoj stanici “Eđšeg”

0

Monodrama o Lazaru Dunđerskom, po imenu “Lazar” odigraće se u sredu, 24. aprila, u Kulturnoj stanici “Eđšeg” s početkom u 20 časova.

Lazar Dunđerski je bio jedan od najtalentovanijih poslovnih ljudi druge polovine 19. i početka 20. veka u ovim našim krajevima. Sa velikim uspehom bavio se poljoprivredom, industrijom, bankarstvom, trgovinom, a posebno se isticao kao dobrotvor i zadužbinar. Kao najbogatiji i najuticajniji Srbin u Austrougraskoj monarhiji, bio je velika uzdanica srpskom nacionu, uvek u “prvoj liniji fronta” kada je trebalo nekome pomoći, u nečemu dati doprinos, a važnom za opstanak Srba u Carevini. Sama činjenica da je izgradio zdanje Srpskog narodnog pozorišta diže ga na pijedestal jednog od najvećih ktitora srpske kulture stare Vojvodine.

Predstava “Lazar” govori o njegovom shvatanju života, njegovim odnosima sa bližnjima, pre svega sa ćerkom Lenkom Dunđerski, te njegovim prijateljem Lazom Kostićem, kao i drugim onovremenim javnim ličnostima. Lazar Dunđerski, kako ga vide autori ovog projekta, bio je vrlo složena i misaona ličnost.

Iako u samoj predstavi ima dosta faktografskih momenata ona je daleko od pukog “plakatskog” prikazivanja života jednog moćnika. Reditelj predstave, Ljuboslav Majera, u njemu svojstvenom maniru „poetike jednostavnosti“, nenametljive stilizacije, režije kao filigranskog tkanja u kojem je centralna figura glumac i njegovo glumačko umeće, a ne scenski, tehnički efekti, pred publiku izvodi Lazara Dunđerskog kao čoveka izraženih plemenitih osobina, običnih, ljudskih, odveć ljudskih…

U ulozi Lazara Dunđerskog je Miodrag Petrović, prvak drame Srpskog narodnog pozorišta, a režiju i scenografiju radio je Ljuboslav Majera. Tekst drame potpisuje Zoran Subotički, dok je kostim radila Tijana Sićević. Predstavu producira Marcons iz Novog Sada.

Foto: Promo