Početna Kultura Monodrama “Pohvala ludosti” 18. aprila

Monodrama “Pohvala ludosti” 18. aprila

0

Monodrama “Pohvala ludosti” biće izvedena u organizaciji Odseka za srpsku književnost, u utorak 18. aprila u 18 časova.

Predstava će biti izvedena u sali “Zoran Konstantinović”, na Filozofskom fakultetu, a ulaz je slobodan.

Autorski tim, pored Željke Jelić koja glumi boginju ludosti, čine režiser Zoran Radulović i stručni konsultant i autor adaptacije za scenu Tibor Vajda.

Monodrama “Pohvala ludosti” uspešno živi svoj pozorišni život već nekoliko sezona. Igrana je u Novosadskom pozorištu, Srpskom narodnom pozorištu i na drugim scenama u zemlji. Ovoga puta, u saradnji sa Odsekom za srpsku književnost, Željka Jelić odlučila je da predstavu odigra za studente, zaposlene i sve prijatelje Filozofskog fakulteta.

Autor “Pohvale ludosti” Erazmo Roterdamski, jedan je od najznačajnijih predstavnika humanizma i renesanse. Delo napisano 1509. godine, predstavljalo je sliku svoga vremena, a njen pisac je postao savest epohe, veliki autoritet i slavan kritičar društva, crkve, vlasti, muško-ženskih odnosa i drugih pojava.

U ovom slučaju, prozni tekst izvodi se kao scensko delo. Njegova aktuelnost danas je podjednaka onoj iz prvih godina izdavanja. Neki segmenti ljudske prirode, čini se, uočljivi su sa svim svojim vrlinama, a pre svega manama: gramzivost, sujeta, sklonost manipulaciji. Osobine ljudskog roda kao da se nisu promenile u proteklih petsto godina. Zajedno sa izvođačem, i publika biva uvučena u Erazmov svet, koji postavlja pitanja i stalno iziskuje promišljanja. Monodrama je vrlo dinamična, sa nizom zvučnih i svetlosnih efekata, raskošnim kostimom, i drži punu pažnju sat vremena koliko traje.

Izvor: 021
Foto: Promo/Filozofski fakultet