Početna Kultura Muzički festival “Dunavska sonata” biće održan od 29. jula do 26. avgusta

Muzički festival “Dunavska sonata” biće održan od 29. jula do 26. avgusta

0

strand-dunavska-sonata_660x330

Festival mladih izvođača klasične muzike “Dunavska sonata” raspisao je konkurs za 2016. godinu. Festival će biti održan od 29. jula do 26. avgusta svakog petka na Štrandu od 19 sati, kada je ulaz na gradsku plažu besplatan.

Pozivaju se svi učenici muzičkih škola, studenti Akademije i muzički entuzijasti da se prijave za učešće na ovom jedinstvenom festivalu, uz sjajan provod, divnu publiku i kompletnu medijsku promociju. Mladi virtuozi nastupaće na dobro poznatoj, improvizovanoj bini na travnatom delu štranda, a uz simboličan honorar dobiće i leptir mašnu – zaštitni znak festivala.

Budući da ovogodišnja Sonata slavi 260 godina od rođenja najpoznatijeg dečijeg muzičkog genija Volfganga Amadeusa Mocarta, kompozicije ovog autora imaće prednost pri odabiru učesnika i njihovih repertoara.

Prošlogodišnja “Dunavska sonata” trajala je sedam nedelja, imali smo gotovo 70 učesnika uzrasta od 5 do 35 godina – školovanih muzičara ali i muzičkih entuzijasta.

Novosađani su tokom nepuna dva meseca besplatno uživali pod vedrim nebom u delima Baha, Betovena, Rahmanjinova, Lista, Šuberta, Šopena… a Štrand će ostati zabeležen kao jedino mesto u ovom delu Evrope na kom je koncert za harfu održan pod vedrim nebom.

Dunavska sonata je osmišljena tako da što veći broj ljudi bude u prilici da čuje klasičnu muziku i bude podstaknut da stvori takvu naviku. Najveći uspeh Dunavske sonate je to što su se mnogi Novosađani prvi put na krajnje neposredan način susreli sa klasičnom muzikom, a veliki broj izvođača prvi put osetio radost javnog nastupa.

Svi zainteresovani su poznati da se jave putem FB stranice, imejlom dunavska.sonata@gmail.com ili telefonski 0691972221, kao i da se na njihovom YT kanalu podsete kakva je bila atmosfera prošle godine na Dunavskoj sonati.

Autor: RTV
Foto: RTV, Robert Gondi