Početna Kultura Muzika Johana Sebastijana Baha na istorijskim instrumentima u ponedeljak u Sinagogi

Muzika Johana Sebastijana Baha na istorijskim instrumentima u ponedeljak u Sinagogi

0

Koncert “Muzika Johana Sebastijana Baha na istorijskim instrumentima” održaće se u ponedeljak, 29. januara u Sinagogi.

Izvešće se dela kao što su “Peti Brandenburški koncert u D-duru”, “Koncert za čembalo u A-duru”, “Koncert za violinu u A-molu”…

Koncertnu svečanost upriličiće ansambl “New Trinity Baroque”, dok će solisti biti Katarina Đorđević na baroknoj violini, Karolina Beter na traverzo flauti,  Dušan Toroman koji će svirati čembalo i orgulje, a sve to pod umetničkim rukovodstvom maestra Predraga Goste iz Sjedinjenih Američkih Država.

“New Trinity Baroque” je poznat kao jedan od najznačajnijih ansambala za ranu muziku u svetu. Osnovan je 1998. godine u Londonu od strane Predraga Goste, a baziran je u Atlanti, SAD. Od nedavno svoje aktivnosti širi i u Srbiju, prateći put svog umetničkog direktora, a sada u ovom orkestru nastupaju i mnogi naši umetnici. Repertoar sastava obuhvata muziku od kamerne do orkestarske, od kantata do opera, a stil koji neguje je od renesansnog do klasičnog. Koncerti pomenutog ansambla su konstantno veoma posećeni i visoko cenjeni među muzičkim znalcima, ali i samim ljubiteljima pomenutih epoha. Izdali su čak devet kompakt diskova visoko kvalitetne produkcije. Pored koncerata, često održavaju i različite edukativne aktivnosti i promotivne koncerte, a često su i na festivalskim turnejama – među njima, posebno se ističu Piccolo Spoleto Festival u Čarlstonu, Boston Early Music Festival, Varaždinske barokne večeri i Festival “Korkyra Baroque” u Hrvatskoj, festivali Rane muzike u Beogradu i “Dani baroka” u Novom Sadu, kao i koncerti u Švedskoj, Engleskoj i Finskoj.

Koncert počinje u 20 časova, a ulaznice se mogu kupiti u Muzičkoj omladini Novog Sada po ceni od 500 dinara.

Izvor: 021
Foto: Promo