Početna Gradske teme Pronađeno još više od 300 tona opasnog otpada, nije bilo kontakta sa...

Pronađeno još više od 300 tona opasnog otpada, nije bilo kontakta sa pijaćom vodom

U krugu fabrike Hemijske industrije Novi Sad otkriveno je još više od 300 tona mogućeg opasnog otpada, kao i podzemni rezervoar za koji nije poznato koliko je otpada skrivao. Otpad koji je pronađen juče nije imao nikakav dodir sa izvorištem pijaće vode koju koristi stanovništvo. To je izjavio pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Vladimir Galić.

Kako prenosi “B92”, on je rekao da je izvesno da preko 1.500 tona opasnog otpada nije imalo nikakav dodir sa izvorištem, koje se nalazi nekoliko kilometara od mesta gde je pronađen otpad ilegalno skladišten, i to sa druge strane Dunava. Prema njegovim rečima, inspekcija pri tom sekretarijatu je uzorkovala pronađeni otpad i on je, po zahtevu tužilaštva, poslat na analizu koju će sprovesti Institut za zaštitu na radu. Sve hemijske analize trebalo bi da budu gotove za sedam dana.

– U zavisnosti od rezultata analize, mi ćemo dalje pokrenuti odgovarajuće mere za zbrinjavanje tog otpada, a uradićemo i analize podzemnih voda na toj lokaciji kako bismo videli da li postoje određena zagađenja tla. Postoji mogućnost da su određeni bunari pored tog nezakonitog skladišta opasnog otpada zagađeni, a dužnost nam je da i to proverimo – ocenio je Galić.

Nažalost, još uvek nije moguće precizno utvrditi koliko je tog otpada bilo smešteno na parcelama koje je zakupila firma “Step trans” vlasnika Jovana Stepanova, kao ni odakle je on dospeo u novosadsku industrijsku zonu. Prema navodima pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine, bez operativnog rada Bezbednosno-informativne agencije i tužilaštva, dva od tri juče pronađena skladišta na spornim parcelama ne bi nikada ni bila nađena.

– Na jednoj lokaciji je bilo 1.080 tona, na drugoj je bilo oko 300 tona i na trećoj lokaciji je postojao skriveni podzemni rezvoar sa devet podzemnih otvora u koji ne znamo koliko je moglo da stane otpada jer on radi po principu otvorenih sudova. To je ogromna količina, pogotovo ako uzmemo u obzir da je nedavno u Obrenovcu pronađeno svega 20 tona, a ovde je bilo skladišteno sigurno preko 1.500 tona opasnog otpada – poručuje Galić, objašnjavajući da su skriveni rezervoari bili smešteni preko 20 centimetara ispod nivoa zemljišta.

Galić je upozorio i na problem nedovoljnog broja inspektora, od kojih je troje zaduženo za teritoriju Grada Novog Sada.

Prema prvim nezvaničnim pretpostavkama, većinu opasnog otpada koji je juče pronađen, čine mazutni otpad, te otpad od prerade ulja i tečnog goriva, a tretiranje takvog otpada je veoma skup proces, koji može odobriti samo resorno republičko ministarstvo.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here