Početna Kultura Na Sterijinom pozorju takmičiće se devet predstava

Na Sterijinom pozorju takmičiće se devet predstava

0

Sterijin

Na 60. pozorišnom festivalu Sterijino pozorje, od 26. maja do 3. juna, u selekciji Nacionalne drame i pozorišta takmičiće se devet predstava, saopštila je selektorka Marina Milivojević Mađarev.
U takmičarskoj selekciji publika će moći da vidi predstave “Providenca” Centra za kulturu Tivat iz Crne Gore u režiji Egona Savina, “Zmajeubice” Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda u režiji Ive Milošević i predstava “Život stoji, život ide dalje” Bitef teatra u režiji Jelene Bogavac.

U istoj selekciji su i predstave “Doktor Nušić” po Nušićevoj drami “DR” Narodnog pozorišta iz Sombora u režiji Kokana Mladenovića, “Mister Dolar” Narodnog pozorišta iz Subotice u režiji Snežane Trišić i “Urnebesna tragedija” Crnogorskog narodnog pozorišta Podrogica u režiji Veljka Mićunovića.

U takmičarskoj konkurenciji su i predstave “Kazimir i Karolina” Ateljea 212 u režiji Snežane Trišić, “Ibzenov Neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad” autora i reditelja Zlatka Pakovića i “Dok nas smrt ne rastavi” Mire Furlan u režiji Mikija Manojlovića.

U okviru međunarodne selekcije “Krugovi” koja nije takmičarskog karaktera, publika će imati priliku da vidi tri predstave “Kralj Betajnove” Slovenskog narodnog gledališća iz Ljubljane, “Vučjak” Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb i “Kristofor Kolumbo” u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih.

Novina na festivalu biće dodatna selekcija pod nazivom “Kako nas drugi vide” u kojoj će biti prikazane predstave koje su po tekstovima naših pisaca rađene na drugim jezicima. U ovoj selekciji će biti prikazana predstava “Balkanski špijun” u izvedbi teatra “A La Place” iz Tokija, kao i “Prst obarač metak pištolj” teatra “Stan’s Cafe” iz Birmingema.

Posebni gosti festivala biće Narodno pozorište iz Prištine, odeljenje Srpska drama sa sedištem u Gračanici, sa predstavom “Hotel Kosovo”, koju je režirao Nenad Todorović.

U čast nagrađenih, na samom kraju festivala, biće odigrana predstava “Violinista na krovu” Novosadskog pozorišta (Ujvideki szinhaz).

Autor: Beta