Početna Novosađani u belom svetu Ivan: Širom sveta cene naše programere više nego u Srbiji!

Ivan: Širom sveta cene naše programere više nego u Srbiji!

0

5

Osnovni motiv, kao i većini naših ljudi što su se otisnuli odavde, bio je novac ali i beg iz srpske sveopšte letargije: kulturne, obrazovne, socijalne, ispričao nam je Ivan.
Ivan Kopčanski živi u Emiratima, u Abu Dabiju, gradu koji je kako kaže jedan od najsigurnijih na svetu, i koji je raj za porodicu.Pronašao je posao u struci i sada radi kao programer u jednoj firmi. Najviše vremena provodi sa suprugom i kolegama koje upoznaje na sportu. Iz Novog Sada mu nedostaju kulturna dešavanja, tvrđava, vožnja biciklom po keju.

Kad si otišao u Abu Dabi i čime se baviš?

U Srbiji sam završio za programera i nisam bio u mogućnosti da nađem posao u struci. Otišao sam u Ujedinjene Arapske Emirate pre godinu dana i tamo pronašao posao u struci gde mogu da zaradim pristojno za život i planiram svoju budućnost. Širom sveta cene naše programere više nego u Srbiji!


Šta ti se najviše dopada u novom gradu?

Abu Dabi je grad sličan Novom Sadu, smešten na desetinama manjih ostrva, sa bogatim sportskim i socijalnim sadržajem – ima kej sa šetalistem kraj mora u dužini od 10km, veliki sportski centar poput Spensa, mnoštvo zelenih parkova. Kako je jedan od najsigurnijih gradova na svetu, nema krađe i kriminala. Raj za porodicu. Klima je odlična, pola godine je kao rano proleće, dok je druga polovina jako topla. U Emiratima, kao i u Abu Dabi-ju ima preko 200 različlitih nacija i kultura.

1

Sa kim se družiš u gradu?

Najviše vremena provodim sa suprugom. Abu Dabi je grad koji nudi bezbroj mogućnosti, kako sportskih aktivnosti tako i mesta za izlaske, druženja. Pošto volim da treniram u slobodno vreme uglavnom se družim sa kolegama i prijateljima koje upoznajem na sportu.

Šta ti najviše nedostaje iz Novog Sada?

Dugogodišnji prijatelji, kulturna dešavanja, pozorište, svirke, izlasci, basket i vožnja biciklom na keju, kao i tvrđava.
To je zaista veliko bogatstvo, samo na to je lako zaboraviti kada je čitava zemlja ogrezla u krizi.

2

Koliko puta godišnje dolaziš u Novi Sad?

Nedavno sam otišao, i ne planiram toliko često da dolazim, možda jednom godišnje. Abu Dabi je kilometrima udaljen od naše zemlje treba izdvojiti vreme i novac za put. Pored toga ni posao mi trenutno ne dozvoljava, pa nemam priliku više puta da dolazim, a iskreno i ne privlači me toliko, samo ako ne daj Bože neko…(smeh)

3

2014-01-01 20.33.03

Autor: Nataša Polarecki