Početna Kultura Na Tamburica festu prvi put Međunarodna tamburšaka filharmonija

Na Tamburica festu prvi put Međunarodna tamburšaka filharmonija

0

Na ovogodišnjem, jubilarnom, 15. po redu “Tamburica festu 2022“, koji će biti održan od 18. do 21. avgusta u centru Novog Sada, prvi put u istoriji nastupiće Međunarodna tamburaška filharmonija sa više od 230 izvođača iz 15 zemalja sveta. To će, kako se očekuje, biti više od spektakla, s obzirom na činjenicu da se niko na planetarnom nivou nije usudio da upriliči grandiozni koncert tamburaša u tolikom obimu.

Reč je o, kako potvrđuje dr Jovan Pejčić, direktor festivala, posebnom projektu u organizaciji Svetske tamburaške asocijacije kao sastavnom delu programskog luka “Evropske prestonice kulture – Novi Sad 2022“.

“Biće to nastup svetske reprezentacije tamburaša za istoriju. Svetska tamburaška asocijacija nastavlja da širi svoju misiju negovanja tamburaške tradicije i kulture objedinjujući umetnike iz 15 zemalja. Tamburaši sviraju srcem i uvereni smo da će pokrenuti veliki broj mladih da se okrenu muzici, tradiciji, kulturi…”, kaže Pejčić.

Po rečima projekt menadžera, mr Danila Ninkovića, muzičkog urednika “Tamburica festa“ i Jovana Adamova, direktora programa festivala, proces pripreme i realizacije ideje, koju su inicirali još 2016. godine, sazreo je zahvaljujući plodnoj saradnji Svetske tamburaške asocijacije i Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“.

“Program i koncepcija su u skladu sa najvišim svetskim standardima u oblasti umetničke muzike kao i iz sfere kulturnih industrija, s obzirom na to da je obuhvaćena i umetnička, filmska i popularna muzika sa svih meridijana. Poštovaoci istinskih vrednosti imaće priliku da uživaju u jedinstvenom, malo je reći spektakularnom tamburaškom izvođenju italijanskih kancona, arija sa Iberijskog poluostrva, našeg Čočeškog kola iz opere „Koštana“… Publika će takođe moći da čuje kako na tamburici zvuči “Bolero“, Morisa Ravela, “Igra sabljama“ Arama Hačaturjana, „Na lepom, plavom Dunavu“, Johana Štrausa, “Seviljski berberin“ Đoakina Rosinija, dela našeg Petra Konjovića i da ne otkrivamo više…”

Organizatori festivala su formirali Međunarodnu tamburašku filharmoniju kao poseban poklon gradu, Evropskoj prestonici kulture namereni da ljubiteljima muzike kvalitetnog tamburaškog zvuka predoče najbolji mogući format. Filharmonjom će dirigovati Gregor Zagorc iz Slovenije, Siniša Leopold iz Hrvatske i dr Zoran Mulić, kao dirigent domaćin. Među solistima će biti Matija Zanata, čuveni italijanski tenor, miljenica domaće publike, Kaliopi Bukle iz Severne Makedonije, Danijela Veselinović na trubi, Branko Bako Jovanović, najbolji instrumentalista sveta na bas primu…

Ninković kaže da niko ne zna kako će sve to da zvuči, jer je prvi put.

“Međutim, svi smo saglasni i uvereni da će to biti fantastično, posebno zbog ambijenta na najvećoj bini, ikad postavljenoj na centralnom gradskom trgu. Prvi put će na međunarodnom planu ljudi komunicirati preko tambure, koja je most, spajajući svoju interpretaciju u jednu energiju na najvišem umetničkom nivou. Takođe, to je i potvrda da je tamburica univerzalni instrument na kom mogu da se sviraju svi muzički žanrovi, ponoviću, na najvišem umetničkom nivou”, dodaje on.

Za potrebe Međunarodne tamburaške filharmonije pripremljeno je i obrađeno 15.000 stranica notnog materijala a izvođači će imati samo dve zajedničke probe i to pred sam nastup.

“Vrhunski muzičari iz svih delova sveta, gde se svira tambura, fantastično sarađuju željni da vanvremenska dela internacionalnih kompozitora podare najširem mogućem auditorijumu. Veoma zahtevan program je sačinio stručni tim Svetske tamburaške asocijacije i u interpretatorskom delu nastupiće samo odabrani, vrhunski umetnici. Zahvaljujući energiji koja se stvorila između organizatora i izvođača, čitav projekat, u interesu pubike, ima održivost i namera je da se format neviđenog spektakla realizuje u narednom periodu u svih 15 zemalja odakle nam dolaze muzičari”, zaključio je Ninković.

Izvor: RTV
Foto: Promo