Početna Kultura Nagrada “Biljana Jovanović” Nenadu Miloševiću za knjigu “Pesme iz limba” u izdanju...

Nagrada “Biljana Jovanović” Nenadu Miloševiću za knjigu “Pesme iz limba” u izdanju KCNS-a

Žiri za dodelu Nagrade “Biljana Jovanović” doneo je odluku da priznanje pripadne Nenadu Miloševiću, za knjigu “Pesme iz limba” (2019) u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Članovi žirija Snežana Božić, Katarina Pantović, Aleksandar Kostadinović, Đorđe Pisarev i Vesna Trijić (predsednica) odluku su doneli većinom glasova.

Kako je ocenio žiri, kroz “Pesme iz limba” Nenada Miloševića promiče pola veka naše istorije.

“Prelomni politički događaji postaju datumi u privatnom životu pesničkog subjekta, mešajući se čak i u smrt njegovog kućnog ljubimca. Iskustvo postojanja je stoga raslojeno: živimo li zaista na talasu prolaznosti, okruženi onima koje volimo i poštujemo, ili u svetu bez pamćenja i bez budućnosti, u limbu,gde su nepomirljive ideološke paradigme u stvari naporedne. Subverzivnost ove poezije proizlazi iz njene spremnosti da se suoči sa stvarnošću bez iluzija ali i bez netrpeljivosti; njena lepota je u prevazilaženju svega što nas kao ljude razdvaja”, navodi se u saopštenju žirija.

Nagrada Biljana Jovanović ustanovljena je 2005. godine. Dodeljuje se uz kontinuiranu finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz finansijsku podršku Sekretarijata za kulturu Beograda.

Izvor: 021
Foto: KCNS